Polderspiritualiteit uit het verre westen.
Alle wijsheid komt uit het oosten, menen wij waterlanders. Daarom dossen we ons graag uit als Aziatische zenpriesters. In Azië zien ze dat anders. ‘Alle wijsheid komt uit het westen’, zeggen ze daar.
De Nederlandse polderspiritualiteit is bij onze verre-oosterburen al eeuwen onverminderd populair. Hieronder zien we de bekende Koreaanse polderspiritueel Seung Sahn Sebastiaan Urbanus Leopold Soen Sa Nim. Hij draagt een Schaapholse mutsentooi in de tijdloze traditie van het Gat van Wandijk, bestaande uit een wijde kap over een nauwsluitende ondermuts die in geval van nood ook als onderbroek kan dienen, en andersom.
De naar buiten gekeerde kap symboliseert het handelen, de naar binnen gekeerde ondermuts de overweging. Samen doen ze denken aan de adagia ‘Eerst denken, dan doen’, ‘Eerst doen dan denken’ en ‘denkende doen’, een drievoudig eerbetoon aan de flexibiliteit van onze polderspiritualiteit.
Het metaalwerk van de mutsentooi bestaat uit een beugel met oorijzers. De gouden rechthoeken (stikken) zijn draaibaar en kantelbaar. Afhankelijk van de stand zetten ze aan tot zelfbeschouwing en bespiegeling bij de kijker of bij de drager.
Voor ons is het misschien even wennen, een allochtoon in voorouderlijke klederdracht, maar dat zal omgekeerd niet anders zijn.