Palestijnse arbeiders uit Judea en Samaria zouden niet mogen terugkeren om te werken buiten de zogeheten Groene Lijn binnen het Israëlische grondgebied van vóór 1967, schreef een dozijn Likud-wetgevers in een brief aan kabinetsleden. ‘De tijd is gekomen om expliciet te zeggen dat er geen Palestijnse arbeiders meer zullen worden toegelaten in Israël.’
Het voorstel wordt gesteund door de Israëlische minister van economie Nir Barkat en de minister van Diaspora Zaken Amichai Chikli. ‘Naast onze veiligheidsverplichting hebben we ook een morele plicht – we zijn niet verantwoordelijk voor het levensonderhoud van diegenen die de moord op Joden in het Land Israël steunen. ‘ Ongeveer drie op vier Arabische inwoners van Judea en Samaria hebben volgens deze ministers een positief beeld van Hamas in de nasleep van haar massamoord van 7 oktober op 1.200 mensen in Israël.
Vorige week werd al bekend dat Jeruzalem een proef overweegt om Palestijnse werknemers van 45 jaar en ouder in Israël toe te laten die een screening hebben ondergaan en in het bezit zijn van bestaande inreisvergunningen. De militaire top is het daar niet mee eens. ‘De militaire druk in Judea en Samaria, samen met de beelden uit Gaza en de successen van de Israel Defense Forces in Gaza, creëren een sterke motivatie op de grond om terreuraanslagen uit te voeren.’
De mogelijke uitsluiting wordt genoemd nadat een Israëlische vrouw van in de 70 werd gedood en verschillende anderen gewond raakten bij een gecombineerde auto-raming en aanval in de stad Ra’anana. De daders, inwoners van Bani Naim in de buurt van Hebron in Judea, werkten naar verluidt in het industriegebied van de stad zonder geldige werkvergunningen. Beide verdachten waren bekend bij de veiligheidsdiensten.
De Israëlische landbouw kampt met een enorm verlies aan productie en mankracht. Vóór 7 oktober werkten in Israël 29.900 buitenlanders, voornamelijk Thais, in boerderijen, boomgaarden, kassen en verpakkingsbedrijven. Bijna allemaal zijn ze teruggekeerd naar Thailand. Boeren hadden ook 10.000-20.000 Palestijnen in dienst, afhankelijk van het seizoen, maar hen wordt momenteel de toegang tot Israël ontzegd.
Palestijnen uit Judea en Samaria zijn ook ingehuurd om te werken in hotels in heel Israël, waaronder in sommige hotels die onderdak bieden aan evacués uit gemeenschappen langs de grens met Gaza die op 7 oktober door Hamas werden aangevallen.