Door een vriendin werd ik attent gemaakt op het kookboek Anything You Can Cook, I Can Cook Vegan van Richard Makin. Echt iets voor mij, dacht ze. Ik bedankte haar vriendelijk, en dacht: nee, ik ben juist op zoek naar traditionele recepten die uit zichzelf al vegan zijn, zoals falafel en gado gado. Maar ondanks dit project, dat momenteel stil ligt omdat ik het te druk gehad heb om naar recepten te zoeken en omdat ik geen lezersreacties meer ontvangen heb, doe ik het ook: recepten plantaardig maken.
Roomboter vervangen is een eitje. Ik gebruik bijvoorbeeld Roombeter, de winnaar van het Gouden Windei (https://boeddhistischdagblad.nl/nieuws/212203-blue-band-roombeter-wint-gouden-windei-van-foodwatch/). Onterechte winnaar vind ik. Iedereen weet toch dat Blue band margarine verkoopt (en geen roomboter) en er staat duidelijk op de verpakking dat het plantaardig is, dus ik begrijp de ophef niet. Ik gebruikte Blue band al in jaren ’80 toen ik geen veganist was maar een arme student. Ik spaarde zelfs een Blueband basiskookboek bij elkaar, een nuttig kookboekje waar ik veelvuldig uit kookte.
Eieren zijn te vervangen door geprakte banaan, appelmoes, aquafaba, het kookvocht van peulvruchten, of, mijn favoriet, water met gebroken lijnzaad. Je koopt een zakje van 250 gram biologische gebroken lijnzaad voor nog geen 2 euro, en je kunt er, met ca. 5 gram lijnzaad per ei, 50 eieren mee vervangen.
Melk, kwark, en yoghurt zijn er in diverse plantaardige varianten. Maar wat er tot voor kort nog niet was, althans niet in de winkels waar ik mijn boodschappen doe, was lekkere roomkaas. Daarom was onderstaand recept, een van mijn favorieten sinds de jaren ‘90, uit de gratie gevallen. Maar nu is er een heuse plantaardige variant van Philadelphia, en ook Violife heeft roomkaas. Tijd om dit recept, oorspronkelijk afkomstig uit het Grote Vegetarische Kookboek, weer eens te maken. Ik was jarig en maakte een grote taart, om op het werk te trakteren. De taart ging op tot de laatste kruimel. Deze taart is ook geschikt voor de feestdagen. Een mooie, lekkere en feestelijk uitziende taart, die het vast ook goed doet als dessert bij een Kerstmenu.
Ingrediënten (grote taart, ca. 25 porties):
- 185 g zelfrijzend bakmeel (of meel met bakpoeder)
- 1-2 theelepels gemalen kaneel
- 150 g suiker
- 250 g geraspte of gemalen wortel
- 300 g gemengde gedroogde vruchten, bijvoorbeeld tutti frutti, dadels en cranberries, grof gehakt
- 150 g grof gehakte pure chocolade
- 50 g geraspte kokos
- 15 gram gebroken lijnzaad, dit is een volle eetlepel, gemengd met 5 eetlepels water
- 150 g margarine, bijvoorbeeld Roombeter, gesmolten
- 75 g walnoten, grof gehakt
- 200-250 g roomkaas (vegan)
- 100 g basterdsuiker
- 1 eetlepel heet water
Verwarm de oven voor op ca. 180 °C. Vet een niet al te klein, ondiep bakblik in. Zeef het meel en de kaneel in een grote kom. Roer de suiker, wortel, gedroogde vruchten, chocolade en het kokos erdoor. Ik gebruik de keukenmachine om achtereenvolgens de chocolade (grof), de gedroogde vruchten (grof) en de wortel (fijn) te hakken. Voeg de lijnzaad met water (eventueel met de staafmixer nog wat fijner gemaakt) en de gesmolten boter toe; meng alles door elkaar.
Spreid het mengsel gelijkmatig uit in het bakblik en strijk het oppervlak glad. Bak de taart in ca. 30-35 minuten (afhankelijk van de dikte) goudbruin. Laat hem afkoelen in het bakblik.
Gebruik een elektrische mixer om de roomkaas in een hoge kom met de suiker tot een glad mengsel te kloppen. Klop er op het laatst een scheutje heet water door. Spreid het roomkaasmengsel over de taart en strooi er de walnoten over.