Het kindermonument is een plek die veel bezoekers van Nationaal Monument Kamp Vught raakt. Regelmatig leggen mensen steentjes (naar Joods gebruik) of een bloem. Elke vrijdag legt een vrijwilliger van het Humanistisch Verbond rozen. Wat is het verhaal hierachter?
Jan Veenendaal, zenboeddhist en onder andere columnist in het Boeddhistisch Dagblad die deze week overleed, bezocht enkele jaren geleden voor het eerst het herinneringscentrum, nadat hij als vrijwillig boeddhistisch geestelijk verzorger op bezoek was geweest bij gedetineerden in de Penitentiaire Inrichting Vught. Hier houden vrijwilligers en gedetineerden en een humanistisch geestelijk verzorger wekelijks een ‘bezinningsbijeenkomst’.
Dan worden allerlei levensthema’s besproken aan de hand van muziek, gedichten en filosofie. Dat gaat bijvoorbeeld over moed, liefde of je eigen identiteit.
Jan Veenendaal in de zomer van 2023: ‘Gedetineerden horen ook bij de samenleving, ondanks dat zij zelf hebben veroorzaakt dat ze in detentie zitten. Bij een bijeenkomst staat altijd een bos rozen. Gedetineerden mogen elk een roos meenemen naar hun cel. Op een keer heb ik voorgesteld om de overgebleven rozen mee te nemen naar het kindermonument. We hadden over deze geschiedenis gesproken. Ook zij waren onder de indruk van het verhaal van Kamp Vught, dat naast de gevangenis ligt. Sindsdien legt een vrijwilliger na het bezoek aan de PI enkele of meer rozen bij het monument.’
Emoties
‘Voor mij persoonlijk is een bezoek aan NM Kamp Vught rustgevend. Het museum is mooi en compact. Op de terugweg vanaf het kindermonument ben ik telkens weer geëmotioneerd over wat ik gezien heb. De eenvoudige wand met reacties van bezoekers – in al zijn eenvoud, fascinerend! De manier waarop het museum met de geschiedenis omgaat, waardeer ik zeer. Ik was ook zeer onder de indruk van de expositie De Jodenvervolging in foto’s. Het bezoek geeft een waarschuwing: waar zitten we in; wie ben jij ?
Het geeft me inspiratie, zoals het boek Vrij zijn waar je ook bent van de zen-boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh mij dat ook geeft. Het gevoel van vrijheid zit in jezelf en dat kun je delen met anderen.’