Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft de klacht van Albert Heringa tegen de Nederlandse staat niet-ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat deze niet behandeld zal worden. De NVVE betreurt dit ten zeerste, temeer omdat slechts in een minimale toelichting is aangegeven dat de klacht geen schending van het EHRM laat zien. De NVVE had graag gezien dat deze inhoudelijke vraag grondig door de rechters was beoordeeld en vindt het een gemiste kans dat dit niet gebeurd is.
Albert Heringa hielp in 2008 zijn 99-jarige moeder Moek, die de intense wens had om te sterven. Zij was zelf niet in staat haar leven te beëindigen en haar huisarts wilde daaraan niet meewerken. Heringa wilde voorkomen dat het verkeerd zou gaan, hielp haar met de voorbereidingen en was aanwezig bij haar zelfdoding. Hij kwam hiermee naar buiten in de documentaire ‘De laatste wens van Moek’. Volgens de NVVE had Albert Heringa geen andere keuze dan zijn moeder te helpen bij haar zelfdoding. Deze hulp mag niet gelijk worden gesteld aan een misdaad.
Het OM besloot hem te vervolgen. Het gerechtshof in Arnhem achtte hem niet strafbaar, omdat hij gehandeld zou hebben in een noodtoestand. Het Openbaar Ministerie stapte naar de Hoge Raad, die de zaak terugverwees naar het hof in Den Bosch. In april 2019 legde dit hof Heringa alsnog een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden op, dat door de Hoge Raad werd bevestigd.
In september 2019 startte Heringa een procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hij vindt dat hij in Nederland geen eerlijk proces heeft gehad, omdat de Hoge Raad niet alle punten behandelde die de verdediging had aangevoerd. Bovendien ziet hij zijn veroordeling als een schending van de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, oftewel het recht op privacy, dat is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook het recht om over het eigen levenseinde te beschikken valt daaronder, zo heeft het Europees Hof eerder vastgesteld. Dit recht geldt ook voor de naasten van iemand die zichzelf doodt.
De zaak legt een lacune bloot in de Nederlandse wetgeving: zelfdoding is niet strafbaar in Nederland, maar hulp hierbij wel. De NVVE vindt dat onjuist. Mensen die kiezen voor een waardige dood in eigen regie moeten openlijk steun van hun naasten kunnen vragen en krijgen, zodat zij niet in eenzaamheid of met angst voor vervolging van dierbaren hoeven te sterven. Hulp door naasten is geen misdaad, zolang dit niet uit zelfzuchtige motieven is!