Vandaag nomineert Wakker Dier vier woorden als ‘eufemisme van 2022′. De verkiezing draait dit jaar om het thema vogelgriep. Genomineerd zijn ‘Diergezondheidsfonds’ (vergassingsfonds), ruimen (doden), ‘warme deken van gas’ (massaverstikking) en destructiemateriaal (dode dieren). Anne Hilhorst van Wakker Dier: De dieren die de dupe zijn van deze ramp verdienen het eerlijke verhaal.
Europa kampt met de grootste uitbraak van vogelgriep ooit. Hierdoor zijn sinds oktober 2021 in Nederland al meer dan zes miljoen vogels gedood. De ziekte was dan ook een belangrijk thema in de media. Daarom nomineert Wakker Dier vier eufemismen gerelateerd aan vogelgriep. Op 10 januari maakt de dierenwelzijnsorganisatie de winnaar bekend.
Diergezondheidsfonds
Het klinkt als een fonds om dieren te verzorgen, maar wordt ingezet om dieren te vergassen en de boer te vergoeden. Dit jaar ging het om zo veel dieren dat het Diergezondheidsfonds pluimvee door zijn reserves heen raakte. De belastingbetaler moest daarom bijspringen.
Ruimen
‘Ruimen’ is een veelgebruikte term voor het op grote schaal doden van dieren bij verdenking van vogelgriep. Het doet geen recht aan de harde realiteit. Miljoenen dieren worden massaal gedood. En lang al niet deze dieren zijn ziek. Meer dan één miljoen kippen, eenden en kalkoenen werden dit seizoen gedood uit voorzorg, omdat ze te dicht bij een besmette stal werden gehouden.
Warme deken van gas
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gebeurt het vergassen van kippen op een lieflijke manier, namelijk met een ‘warme deken van gas’. Hilhorst: Dat zijn wel erg fraaie woorden voor een massaverstikking.
Na een vergassing neemt de NWVA de dode vogels mee. Die heten in vaktermen ook wel ‘destructiemateriaal’. Een term die associaties oproept met ongewenst spul en verhult dat het gaat om individuele dieren.
Eufemismeverkiezing
Wakker Dier pleit met de eufemismeverkiezing voor transparant taalgebruik in de veehouderij. Hilhorst: De industrie verhult verschrikkelijk dierenleed met mooie praatjes. Als je niet eerlijk kunt vertellen wat je doet, dan kun je het beter helemaal niet doen.