Jongeren Milieu Actief (JMA) bood politici in Den Haag gisteren kindertekeningen met duurzame toekomstdromen aan. Het volgende kabinet is het laatste dat deze kinderdromen veilig kan stellen. JMA, de jongerentak van Milieudefensie, vraagt de politiek om het klimaat prioriteit te maken in het regeerakkoord: politiek, maak deze toekomstdromen waar.
De politici reageerde op de vragen van de kinderen.
Alex (8 jaar): “Wat ga jij eraan doen?”
Silvio Erkens, VVD: “We gaan zorgen dat de komende jaren die fabrieken met die grote schoorstenen, die het klimaat opwarmen, veel minder vuile lucht uitstoten en ermee stoppen. Dat wij in Nederland kunnen laten zien hoe het moet. Dan kunnen al die andere landen dat nadoen. Dat gaan wij doen.”
Otis (10 jaar): “Wat ga jij doen om de natuur te beschermen?”
Kauthar Bouchallikht, GroenLinks: “Heel belangrijk en mooi dat jullie, kinderen, meedenken, want de klimaatcrisis gaat ook over de toekomst. We doen ons best om de treinen zo goed mogelijk te maken, zodat we minder hoeven te vliegen. Goed voor het klimaat, en de lucht die we inademen.”
Ook Rosa bood haar tekening aan. Rosa, (11 jaar): “Er is te veel vervuiling en discriminatie en ik hoop dat dat in de toekomst niet meer zo is. Ik heb een wereld getekend waarin alle mensen, ook in andere landen en ook hier, kunnen blijven wonen waar ze wonen. Dat ze niet hoeven te verhuizen vanwege klimaatverandering.”
#Tekendetoekomst
Kinderen kunnen weinig invloed uitoefenen op de politiek, die wel hun toekomst bepaalt. Drie kinderen overhandigden hun tekeningen persoonlijk met toekomstdromen aan Tweede Kamerleden. Met het aannemen van de tekeningen beloofden de politici dat zij de toekomstdromen veilig zullen stellen. Aanwezige politici waren Kauthar Bouchallikht (GroenLinks), Christine Teunissen (PvdD), Silvio Erkens (VVD), Laurens Dassen (Volt), Joris Thijssen (PvdA), Raoul Boucke (D66). Aanwezige kinderen waren Rosa, Otis en Alex.
Daarnaast waren er ruim dertig actievoerders, zeven politici en drie kinderen op het Plein in Den Haag. Ook hingen er ruim honderdvijftig kindertekeningen aan een waslijn, die kinderen uit het hele land hadden getekend voor deze actie. JMA woordvoerders gaven een korte speech en drie kinderen vertelden iets over hun toekomstdroom en overhandigden hun tekening aan een politicus. De politici ondertekenden de tekening en reageren kort op het verhaal van het kind.
Het Klimaatmanifest
De actie is verbonden aan het Klimaatmanifest, dat JMA en zes politieke jongerenorganisaties in oktober 2020 hebben opgesteld. Het manifest is een oproep aan de politiek om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Er staan negen punten in voor een eerlijker en ambitieuzer klimaatbeleid. Nu het manifest is ondertekend door 22.000 mensen brengt JMA het Klimaatmanifest onder de aandacht van de formerende politieke partijen.