Jagers in Zuid-Holland mogen niet langer in het holst van de nacht met kunstlicht en nachtkijkers op vossen en konijnen schieten. De rechtbank in Den Haag heeft twee besluiten van de provincie vernietigd. Volgens de rechter ontbreekt een deugdelijke motivering en zijn de besluiten onvoldoende zorgvuldig tot stand gekomen. De toestemmingen golden tot en met 2023. De dierenrechtenorganisatie Fauna4Life en Animal Rights zijn opgetogen: “Wij zijn ontzettend blij met deze besluiten. Vossen en konijnen hoeven in ieder geval ’s nachts niet meer voor hun leven te vrezen. Deze dieren verdienen rust en ruimte in plaats van nachtelijke klopjachten.”
De provincie Zuid-Holland stond naast de landelijke bestrijding overdag ook nachtelijk afschot toe. De toestemming is verleend voor een groot deel van de provincie en verschillende Natura 2000-gebieden. Volgens de provincie is de bestrijding van vossen in deze gebieden nodig om weidevogels en bodembroedende vogels te beschermen tegen predatie van vossen.
Jessica Smit, Animal Rights: “Dit is een mooie overwinning, want sinds er ‘s nachts mag worden bestreden is het afschot van zowel vossen als konijnen bijna verdubbeld. Het gaat om heel wat extra dierenleed.” Zo werden er in 2019 overdag 152 vossen en ’s nachts 136 vossen afgeschoten. Ook werden er in 2019 maar liefst 16.331 konijnen gedood. In 2018 ging het om 8.710 konijnen.
De vos wordt vaak aangewezen als de grootste predator van weidevogels. Door deze veronderstelling wordt er in heel Nederland intensief op vossen gejaagd, met als excuus het bewaren van het evenwicht in de natuur of het beschermen van weidevogels. In de meeste gevallen is er geen deugdelijk onderzoek verricht naar de predatie en zijn de leefomstandigheden in weidevogelgebieden ver ondermaats.
Pauline de Jong, Fauna4Life: “De vos wordt aangewezen als zondebok, maar er is in Zuid-Holland geen enkel onderzoek dat aantoont dat de vos een gevaar vormt voor bodembroedende vogels. Weidevogels staan vooral onder druk door de intensivering van de landbouw en de afname van geschikte leefgebieden.”
Ook de rechter is van mening dat niet is aangetoond dat een toename van het aantal gedode vossen leidt tot een afname van predatie op bodembroeders. Animal Rights en Fauna4Life vinden de jacht überhaupt geen oplossing en pleiten net als in Luxemburg voor een volledig verbod op de vossenjacht. Animal Rights is een petitie gestart. Deze is inmiddels 31.000 keer ondertekend.
Vernietigd
De besluiten van de provincie zijn vernietigd. Dit houdt in dat er ’s nachts niet meer op vossen en konijnen geschoten mag worden. De provincie kan in hoger beroep bij de Raad van State of een nieuw besluit nemen. Bij een nieuw besluit moeten de uitspraken van de rechter in acht worden genomen.
Animal Rights en Fauna4Life maken zich ernstig zorgen over het gemak waarmee provincies ontheffingen verlenen. De organisaties: “Zowel konijnen als vossen zijn beschermd. Als een provincie wettelijke regels niet goed toepast, is de bescherming van dieren afhankelijk van particuliere organisaties om dit aan de rechter voor te leggen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”