Te midden van de toenemende kritiek op China vanwege de schendingen van de mensenrechten in Tibet, stelt het in Zwitserland gevestigde Tibet Bureau Genève dat Zwitserland een krachtiger standpunt moet innemen ten aanzien van Tibet en de zorgen van de Tibetanen en Oeigoeren moet opnemen in zijn strategie voor het buitenlands beleid ten aanzien van China 2021-24.
Volgens een rapport van het Tibet Bureau Genève heeft de Zwitserse staatssecretaris Krystyna Marty op 9 november een politieke dialoog gevoerd via een videoconferentie met de Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken Qin Gang, waarbij de nadruk lag op de economische betrekkingen, de mensenrechtensituatie in China en de situatie van de COVID-19-pandemie in een poging om ‘duurzame betrekkingen’ tussen de twee landen te bevorderen, zoals in de persmededeling is meegedeeld.
Tijdens de besprekingen heeft Zwitserland zijn bezorgdheid geuit over het ‘gebrek aan respect voor de mensenrechten in China’, met name de manier waarop de Tibetanen door de Chinese autoriteiten worden behandeld. De besprekingen vonden plaats tegen de achtergrond van het bezoek van de in China gevestigde Zwitserse ambassadeur Bernardino Regazzoni aan Tibet tussen 7 en 11 september, het eerste officiële Zwitserse bezoek sinds 2017.
Het Zwitserse federale ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in zijn verklaring dat de ambassadeur samen met andere 10 diplomatieke missies een bezoek bracht aan Lhasa en Shigatse, waar ze kwesties als de mensenrechtensituatie met de lokale overheid bespraken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn bezorgdheid geuit over de mensenrechtensituatie in Tibet en heeft verzekerd dat ‘de vrije toegang van de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten tot Tibet en de bescherming van de Tibetaanse mensenrechtenactivisten de kernvereisten van Zwitserland blijven’, aldus de centrale Tibetaanse overheid.
Het Tibet-Bureau in Genève heeft de stap van Zwitserland om de bevordering van de mensenrechten op te nemen als een belangrijk onderdeel van de politieke dialoog en om de mensenrechtensituatie in Tibet aan de orde te stellen, toegejuicht. Zwitserland is een van de eerste landen die asiel verlenen aan Tibetanen die de wrede annexatie van Tibet door China ontvluchten. Zwitserland is ook een voorstander van de dialoog tussen de gezanten van de Dalai Lama en China.
Het Tibet-Bureau van Genève heeft er echter voor gekozen dat Zwitserland een krachtiger standpunt over Tibet moet innemen en de zorgen van de Tibetanen en Oeigoeren moet opnemen in zijn strategie voor het buitenlands beleid ten aanzien van China 2021-2024. Verder moet Zwitserland zich buigen over de oproepen aan China om de Olympische Winterspelen van 2022 te organiseren, die door mensenrechtenactivisten ‘Genocide-spelen’ worden genoemd.
Ondanks de geruststellingen van de autoriteiten over het niet-uitvoeren van de maatregelen tegen Tibetanen, maken de Tibetanen in Zwitserland zich zorgen over de Zwitserse ‘geheime afspraak’ over asiel en migratie met China, aangezien Zwitserland in het kader van deze overeenkomst Chinese ambtenaren kan uitnodigen om personen van Chinese oorsprong te ondervragen om hun uitzetting naar China te vergemakkelijken, aldus het Tibet Bureau.
Het zei verder dat deze overeenkomst samenvalt met de wijziging van het standpunt van Zwitserland bij het categoriseren van Tibetanen als ‘Chinese’ onderdanen en de afwijzing van ongeveer 300 asielaanvragen door Tibetanen. Ondertussen, worden deze asielzoekers ook geconfronteerd met moeilijkheden ondanks het voorleggen van identiteitskaarten die door het Centrale Tibetaanse regering in ballingschap worden uitgegeven dat hun etniciteit bewijst.
Sinds de bezetting van Tibet heeft de Chinese Communistische Partij onophoudelijk aangedrongen op de vervolging van religie, met name van het Tibetaanse boeddhisme. Door gebruik te maken van haar staatsapparaat heeft zij campagne na campagne gevoerd om haar doel te bereiken, het ene nog wreder en onderdrukkender dan het andere. In het recente verleden zijn er meldingen geweest van gevallen van toezicht en censuur op Tibetanen die in Zwitserland woonden, door de Chinese autoriteiten. Dit was ook het geval in New York en Zweden, stelt het Tibetaanse bureau.