Mag je boos zijn? Of moet je koste wat kost die emotie onderdrukken? Een perfecte vraag voor de bekendste boeddhist van onze tijd: de Dalai Lama. In dit boek geeft hij zijn visie op boosheid – want ja, soms mag je boos zijn. Het kan een emotie zijn die voortkomt uit compassie en dan is het bruikbare woede. Denk aan een kind dat een kop hete thee wil oppakken: je wordt boos omdat je niet wil dat het kind zich bezeert. Maar als de boosheid voortkomt uit bijvoorbeeld afgunst en het haat veroorzaakt, dan is het destructief en kun je de boosheid beter laten voor wat deze is.
Een klein boekje vol wijze lessen van de Dalai Lama, opgeschreven door Noriyuki Ueda. Wees boos gaat over wat echt belangrijk is in het leven en hoe woede ook een motiverende kracht kan zijn die het negatieve in het positieve kan omzetten.
‘Als we woede eenmaal kunnen herkennen – hoe we die vasthouden, uiten, ernaar handelen –, kunnen we die woede omzetten in compassie. Pas dan kunnen we de wereld liefde, vrede en heling brengen.’
Dalai Lama
Tenzin Gyatso (1935) is de huidige, veertiende Dalai Lama, de hoogste spirituele leider in het Tibetaans boeddhisme. Hij ontving in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede.
Noriyuki Ueda (1958) is een bekende Japanse auteur, docent en cultureel antropoloog. Hij woont in Tokyo, Japan.
PAGINA’S: 128
UITVOERING: Gebonden
ISBN: 978 90 00 36829 7
PRIJS: € 12,99
ISBN E-BOOK: 978 90 00 36830 3
PRIJS E-BOOK: € 8,99
GENRE: zingeving
IMPRINT:SPECTRUM
Variya zegt
Ga ik zeker lezen. Vind het de zwaarste opgave: boosheid beteugelen door geduld, en omzetten in positieve energie. Hoe laat je je niet meesleuren in je boosheid. Een eeuwig durende training.
Wulf zegt
Eerst boosheid, dan vrede.
Louis zegt
the surprising purpose of anger Marshall B Rosenberg