Deze vrouwen weigeren zich neer te leggen bij de vooroordelen en beperkingen van de samenleving waarin ze leven in het algemeen en van religieuze instituten in het bijzonder. Dankzij hun vastberadenheid en uitzonderlijke moed maken ze hun droom waar: een leven leiden als non in het voetspoor van de Boeddha.
Paul Van hooydonck
(voorzitter Ehipassiko)
In het boeddhisme zijn vrouwen net zo goed in staat om nirvana te bereiken als mannen. Een bhikkhunī (Pali) is een volledig gewijde vrouwelijke non in het boeddhisme. Mannelijke monastieken worden bhikkhus genoemd. Zowel bhikkhunis als bhikkhus leven volgens de vinaya, de voorschriften voor monniken en nonnen. Volgens boeddhistische geschriften werd de orde van bhikkhunis gesticht door de Boeddha op specifiek verzoek van zijn tante en pleegmoeder Mahapajapati Gotami, die de eerste gewijde bhikkhuni werd. In de 11e eeuw stierf de bhikkuni-afstammingslijn in het theravadaboeddhisme (de oude school) uit. Deze afstammingslijnen bleven alleen in het mahayanaboeddhisme bestaan en komen veel voor in landen als China, Korea, Taiwan en Vietnam.
De documentaire ‘Bhikkhunī – Buddhism, Sri Lanka, Revolution’ vertelt het verhaal van vrouwen die, tegen de conservatieve mening van de sangha van de monniken in, ingewijd werden tot volledige bhikkhunīs. De hoofdpersonen van de film zijn: bhikkhunī Kusuma uit Sri Lanka (in 1996 in India gewijd, en op bezoek geweest in Ehipassiko in 2012), bhikkhunī Dhammananda uit Thailand (in 2003 in Sri Lanka gewijd), bhikkhunī Gautami uit Bangladesh (in 2016 in Sri Lanka gewijd), de eerste vrouwen die in hun land moderne geschiedenis schrijven door volledig ingewijde nonnen te worden.
Op vrijdag 12 juli is Ayya Vimala te gast in Ehipassiko. Ze leidt de film in en beantwoordt vragen achteraf. Duur film: 70 minuten. Engelstaling, niet ondertiteld.
Ayya Vimala werd in 1967 geboren in Delft, Nederland. Ze studeerde Geofysica en MBA. In de jaren 2000 werd ze centrummanager van meditatiecentrum Dhamma Pajjota, het Vipassana meditatie centrum van S.N. Goenka in België.
In 2008 en 2009 werd ze tot Sayalay Vimalacari gewijd in het Pyu Tawye Monastery in de buurt van Yangon, Birma (Myanmar), telkens voor een maand. Het was toen dat zij besloot om zich voor altijd aan de dhamma te wijden en non te worden. Ze werd gewijd tot Anagarika (thuisloze) in Anenja Vihara in Duitsland in 2012, verhuisde daarna naar Australië en verbleef daar in Santi Forest Monastery. Ze werd op 18 februari 2014 in Dhammasara Monastery in Perth tot Samaneri (novice non) gewijd. Op 7 augustus 2016 werd ze tot de hogere ordonnantie van bhikkhunī gewijd in het klooster Dharma Vijaya Buddhist Vihara in Los Angeles met Ayya Gunasārī van Mahapajapati Monastery als leermeester.
Bhikkhunī Vimala is een van de oprichters van Samita ASBL, een stichting met als doel een nonnenklooster op te richten. In 2018 opende het Tilorien Buddhist Monastery zijn deuren in de Belgische Ardennen.