Na 10 maanden campagne voeren door supporters van Free Tibet en andere mensenrechtenorganisaties tegen het invoeren van de zoekmachine Dragonfly in China, heeft Google laten weten af te zien van die plannen. De bevestiging kwam op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Google. Zo laat Free Tibet weten.
De verklaring van Google kwam een week na de beweringen van Sundar Pichai, CEO van Google, dat het bedrijf niet van plan was de Chinese markt te betreden. Project Dragonfly was een top secret project binnen Google om een zoekmachine voor China te ontwerpen. Lekken van binnenuit Google onthulden dat de zoekmachine zou voldoen aan de beruchte repressieve censuur van Peking en de cybersecurity wetgeving.
Free Tibet: ‘Door het beperken of volledig blokkeren van zoekacties naar “mensenrechten”, “democratie”, “Dalai Lama” en “Tibet”, zou Dragonfly China helpen de geschiedenis te herschrijven en zijn schendingen van de mensenrechten te verbergen. En door te voldoen aan de strenge wetten van de Chinese Communistische Partij inzake cyberveiligheid, zou Google verplicht zijn geweest om te helpen bij het vastleggen van gebruikersgegevens en persoonlijke gegevens en deze informatie beschikbaar te stellen aan de Chinese veiligheidsdiensten.’
Gedurende de afgelopen 10 maanden heeft Free Tibet en samenwerkende partners wereldwijd campagne gevoerd om de invoering van Dragonfly tegen te gaan. De laatste verklaring die bevestigt dat ‘Project Dragonfly’ is stopgezet kwam op 19 juni, tijdens de aandeelhoudersvergadering van Google’s moedermaatschappij Alphabet in San Francisco.
Tijdens de aandeelhoudersvergadering heeft de Tibetaanse campagnevoerder Sonamtso van Free Tibet een verklaring afgelegd voor de raad van bestuur en de aandeelhouders waarin de sterke bezorgdheid van de Tibetanen en andere groepen over het project Dragonfly werd verwoord. In haar verklaring vertelde Sonamtso: ‘Ik kom uit een land waar mensen gevangen zitten omdat ze zoektermen gebruiken die de Chinese overheid niet leuk vindt en “gevoelig” vindt. Deze mensenrechtenschendingen zijn reëel en Google mag daaraan niet medeplichtig zijn. Onze gemeenschappen hebben niet de luxe om te wachten tot al uw “hypothetische” hypothesen voor ons echte risico’s worden. U heeft het vertrouwen van uw klanten in u geschonden en dat is slecht voor de aandeelhouders. De bereidheid van Google om samen te werken met de Chinese overheid schept een uiterst gevaarlijk precedent voor de vrijheid van internet in de hele wereld.’
Naar aanleiding van de verklaring heeft Kent Walker, senior vice president van Google’s Global Affairs, op vragen over ‘Project Dragonfly’ geantwoord dat het bedrijf geen plannen had om aan de zoekmachine te werken.