De campagne van de Chinese communistische partij om de praktisering van het boeddhisme in China te ontmoedigen krijgt steeds meer bizarre vormen. Een boeddhistische tempel in de provincie Henan heeft de boeddhistische godheden vervangen door afbeeldingen van revolutionaire leiders. Zo meldt Bitter Winter, een magazine dat de maatschappelijke en culturele ontwikkelingen in China volgt. De tempel heet nu ‘voorzitter Mao Boeddha Tempel’.
De tempel, gelegen op de Qinglong berg, werd met particuliere middelen gebouwd als een boeddhistische plaats van aanbidding, maar voldeed niet aan de nieuwe normen voor het registreren van een religieuze locatie.
De eigenaar kwam met een ingenieus plan om de tempel functioneel en officieel te maken: hij verving de beelden van godheden door die van revolutionaire leiders. En het werkte – het lokale Bureau voor Religieuze Zaken wees de tempel aan als een “rode patriottische onderwijsbasis” en de partijvolgelingen zwermen uit naar de “voorzitter Mao Boeddha Tempel” om te bidden en te aanbidden. De Boeddha zelf staat aan de zijlijn.
Op het dak van de tempel is de nationale vlag geplaatst en twee aan weerszijden van de ingang, naast de beelden van voormalige revolutionaire leiders te paard: Links is Hua Guofeng (1921-2008) – de opvolger van Mao Zedong en de voormalige voorzitter en premier van de CCP; en rechts – Dong Biwu (1886-1975), een van de grondleggers van de Volksrepubliek China.
Direct na het betreden van het tempelcomplex valt een groot standbeeld van Mao Zedong op. Verzen die Mao als de “Boeddha” bestempelen, zijn gegraveerd op de basis van het standbeeld: “Heer Mao is de nieuwe Jade Keizer, die de hemelen, de aarde en de menselijke wereld beheerst;” “Taoïsme en boeddhisme zullen worden toegeschreven aan de leer van Mao Zedong.’
De tempel heeft twee verdiepingen met grote zalen. De Imperial Mansion Hall op de eerste en de Boeddha Golden Hall op de tweede, waar, in een vreemd gezelschap, de beelden van boeddhistische godheden en Chinese communistische leiders worden tentoongesteld. De figuur van Mao Zedong, geplaatst in het midden van de hal op de tweede verdieping, wordt de “Hemelse Godheid Boeddha” genoemd. Daarnaast staan beelden van twee andere revolutionaire helden: Eén, “Meridian Giant Buddha” genaamd, is opgedragen aan Zhou Enlai (1898-1976), de eerste Premier van de Volksrepubliek China, en de andere van Zhu De (1886-1976), een generaal en een van de pioniers van de CCP, genaamd “Hemelse Reuzen Boeddha”.
Ondanks zijn bloedige erfenis- de communistische dictator heeft miljoenen mensenlevens op zijn geweten, wordt voorzitter Mao nog steeds door velen in China vereerd. Het “Mao Zedong-denken” blijft verankerd in de Chinese grondwet en het huidige CCP-regime blijft in zijn voetsporen treden bij het uitroeien van religies. In een toespraak ter gelegenheid van Mao’s 120ste verjaardag in 2013 verklaarde president Xi Jinping dat “omdat leiders fouten hebben gemaakt, men deze fouten niet kan gebruiken om hun erfenis volledig te ontkennen, historische successen teniet te doen en af te dalen in het moeras van het historisch nihilisme”.