Vorige week donderdag is in Brussel ten gevolge van een hartinfarct de boeddhist en IT-ontwerper Rager Ossel overleden. Rager Ossel had de unieke kans om al vroeg, op 20-jarige leeftijd, kennis te maken met het boeddhisme en ontmoette aan het begin van de jaren zeventig de 16e Karmapa met wie hij unieke en gedenkwaardige ervaringen deelde. Ossel was de belangrijkste vertegenwoordiger van de Karmapa Foundation in Nederland. En maakte onder meer deel uit van de participatieraad (PAR) van de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS).
Rager Ossel voerde multimediaprojecten uit, waaronder de “Living the Dharma, 17e Karmapa” (een verzameling films gebaseerd op de oorspronkelijke leer van de 17e Karmapa) onder de aandachtige leiding van Ringu Tulku rinpoche, met wie hij zaterdag in Brussel was. Ossel had ook zitting in het bestuur van de BFFE, het Buddhist Film Festival Europe, en was daar bestuursvoorzitter.
Onder de bewuste leiding van rinpoche Ringu Tulku besloot Rager Ossel om cinematograaf en muziekcomponist Jane Snijders de opdracht te geven deze collectie films samen te stellen op basis van de oorspronkelijke leer van de 17e Gyalwang Karmapa.
Regisseur Jane Snijders filmde hoe boeddhisten uit de hele wereld zich in Bodhgaya, India, verzamelen om hun ervaring van het boeddhisme uit te drukken rond het Tebka-klooster naast de Bodhiboom waar de Boeddha duizenden jaren geleden verlichting vond.
De soundtracks en impressionistische filmsequenties vormen een uniek voertuig voor de leer van de Boeddha. Op associatieve wijze begeleiden muzikale en filmische esthetiek de toeschouwer in zijn ervaring van de leer van de Karmapa. De Engelse voice-over van David Sairel maakt de Tibetaans gesproken leer toegankelijk voor veel mensen. De teksten zijn ook in geschreven vorm bij elke film beschikbaar. Vooral in deze moderne tijd kan deze oude wijsheid gebruikt worden als leidraad voor veel mensen in hun dagelijks leven. Living the Dharma bestaat uit 18 filmsegmenten, variërend in lengte van 3 tot 20 minuten. Elk segment behandelt een ander thema.
Rager Ossel was geen boeddhistische monnik maar verbleef wel regelmatig in India in de nabijheid van de karmapa’s. Hij was betrokken bij het boeddhistisch centrum in het Friese Hantum, onder andere als chauffeur van de in 2014 overleden Gawang rinpoche, de Europese vertegenwoordiger van Karmapa.
Medeoprichter InTouch
Uit het IT-Magazine van december 2015: ‘Rager Ossel is medeoprichter en CEO van InTouch, en leverancier van geavanceerde ICT utility computing-oplossingen voor bedrijven in heel Europa. Het verhaal van InTouch loopt parallel met de professionele ontwikkeling van Rager Ossel, de visionaire en charismatische oprichter. De rode draad in zijn ontwikkeling loopt van de jaren 70 en 80, waarin Ossel nauw samenwerkte met Steve Wozniak en Steve Jobs van Apple, de jaren 80 waarin hij winnende software-oplossingen bedacht voor de ruimtevaart (ESTEC), de Walrus-onderzeeër en de offshore, via de jaren 90 met de opkomst van internet tot aan de dag van vandaag, met hybride cloud-oplossingen voor zijn klanten.
Rager Ossel: “Voor mij is altijd de samenhang tussen geest en materie, tussen mens en omgeving, leidend geweest. Ik wil mensen helpen om beter te functioneren en beter hun werk te doen. Dat begon al toen een leraar mij op school uitlegde dat elektronen de hersenen sturen en daarmee de brug vormen tussen lichaam en geest. Fascinerend vond ik dat.” Ossel begon met het bouwen van elektronica. Niet star, maar kijkend naar de behoeften van mensen: configureerbaar en flexibel, beslissingen werden niet vooraf gemaakt, maar pas op het moment van de fijnafstemming met de klant.’
De tijd schreed voort, elektronica werd opgevolgd door software en steeds bleef Rager Ossel op deze integratieve, adaptieve basis werken en programmeren. Het leidde ertoe dat hij voor de Walrus-onderzeeër en het ESTEC-ruimtestation software-oplossingen ontwikkelde waartoe grote, toonaangevende ingenieursbureaus niet in staat waren, juist doordat zij niet integratief en adaptief dachten, maar vanuit Defined Systems opereerden. En de werkelijkheid is nu eenmaal geen defined system, maar een dynamisch en onvoorspelbaar samenspel van krachten.
De uitvaartplechtigheid zal naar alle waarschijnlijkheid deze week in Amsterdam plaatsvinden.
Rob Karreman zegt
Ik wens Rager Ossel vrede en liefde op zijn volgende levenspad.
Joost zegt
Roger Ossel een bevlogen en mooi mens.
Peace.