Tibetanen en hun vrienden uit heel Europa herdenken op zaterdag 10 maart in Brussel de Nationale Volksopstand van 1959 in Lhasa, Tibet. Het evenement, mede-georganiseerd door International Campaign for Tibet, vestigt de aandacht op de voortdurende mensenrechtenschendingen in Tibet en roept Europa op de geweldloze vrijheidsstrijd van het Tibetaanse volk te steunen.
Vanuit Amsterdam vertrekken 3 bussen met deelnemers aan de mars naar Brussel, een deel gaat op eigen gelegenheid. Nederland is met ongeveer 300 Tibetanen en supporters in Brussel vertegenwoordigd en in totaal verwacht ICT 5000 deelnemers uit heel Europa in Brussel.
Dit jaar markeert de 60-jarige herdenking van de opstand tegen de Chinese onderdrukking, die bloedig werd neergeslagen door het Chinese leger. De Dalai Lama, de spiritueel leider van de Tibetanen, leeft sindsdien in ballingschap in India en vele Tibetanen wonen al hun hele leven noodgedwongen in andere landen.
‘We zijn de Europese regeringen en mensen dankbaar dat ze velen van ons hebben verwelkomd in hun land, en voor hun jarenlange trouwe steun aan Tibet’, zegt Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet. ‘Helaas blijft de mensenrechtensituatie in Tibet zorgwekkend en daarom dringen wij er bij de Europese Unie op aan om sterk te staan voor haar fundamentele waarden van respect voor menselijke waardigheid, democratische vrijheden, gelijkheid, de rechtsstaat en de mensenrechten. Wij vragen de EU een coherent en krachtige Tibet-beleid te voeren in haar strategische betrekkingen met China om tot een vreedzame oplossing te komen voor Tibet.’
Zestig jaar na de opstand blijft volgens mensenrechtenorganisaties China in Tibet regeren met ijzeren vuist en probeert zelfs om de Tibetaanse cultuur en identiteit uit te roeien. Tibetanen leven in een quasi-gevangenisstaat, waar al hun bewegingen nauwlettend worden gevolgd en gecontroleerd. Ze hebben geen vrijheid om hun geloof te belijden en hun cultuur uit te dragen. Honderden Tibetaanse kunstenaars, schrijvers en mensenrechtenactivisten worden willekeurig vastgehouden of zijn verdwenen in de afgelopen jaren. Door het repressieve Chinese beleid hebben meer dan 155 Tibetanen zichzelf in brand gestoken.
Programma:
6.45 bussen vertrekken uit Amsterdam Sloterdijk-Utrecht-Rotterdam-Breda naar Brussel.
11:00 Start demonstratieve tocht
12:30 Aankomst LE MONT DES ARTS
13:00 National Anthem leaded by Tibetan School TC-Belgium
13:05 Minuut stilte
13:10 Welcome Speech by Vice-President Mr. Lobsang Tenpa, Tibetan Community-Belgium
13:15 Speech by Ex Politiker prisoner Dhondup Wangchen
13:30 Speech by Ms Elisabeth Toutut-Picard, MP, France, LREM (La Rèpublique en Marche)
13:35 Speech by Mr Jan Peumans, MP, N-VA (Nieuw-Vlaams Alliantie)
13:40 Speech by Molly Scott-Cato, MEP, UK, Greens/EFA (Greens-European Free Alliance)
13:45 Ms Jacqueline Eustache-Brinio, senator, France, LR (Les Rèpublicains)
13:55 Sumchue Drenlu + Mimang Langlu + Chikdril by students and teachers,Tibetan School Belgium
14:10 Speech by Mr Carlo Luyckx, President Belgium Buddhist Union
14:15 Speech by Ralph Bunch, General Secretary of UNPO
14:20 Speech by Mr. Vincent Metten (International Campaign for Tibet – EU Policy Director)
14:30 Drapchi Prison song by formal political prisoners
14:35 Speech by Representative of the Dalai Lama, Mr. Tashi Phuntsok
14:45 Representatives of Tibetan Communities in Europe will stand together on the stage to announce the campaigns slogan in their countries language
15:05 Speech by Norkhangsar Lhawang (STFA Vice President)
15:07 Video Message of Swiss Parliamentarian Group for Tibet ( Angelo Barrile / Maya Graf )
15:20 Speech by Mr. Samdho (Member of Tibetan parliament in exile)
15:25 Speech by Ven.Thupten Wangchen (Member of Tibetan parliament in exile)
15:35 Speech by Home Minister Kalön Khorlatsang Sonam Topgyal, Tibetan government in exile.
15:50 Prayer
15:55 Concluding speech by Organizing Committee, Vice-President of TC Belgium, Mr Lobsang Tenpa.
16.00 Einde.
Els Mertens zegt
Hierbij betuig ik al mijn geestelijke steun aan het Tibetaanse volk en hoop dat een nieuwe wind van waarheid, goede wil en vrede hen eindelijk ware voorspoed mag brengen.
Het geschenk aan de wereld van hun cultuur verplicht onze steun.
De Tibetaanse vlag zal zondag mijn balustrade sieren.
Daishin zegt
Ik snap dat geïdealiseer over Tibet niet. Zo geweldig was het niet in Tibet voordat de Chinezen Tibet binnenvielen.
Als je even gaat zoeken over de geschiedenis van Tibet zal je zien dat het allemaal niet zo ideaal was in Tibet zoals veel mensen denken.
Het klopt dat de chinezen zeer onderdrukkend te werk zijn gegaan, maar ze hebben voor veel mensen ook welvaart gebracht. Veel mensen hadden armetierig bestaan met zelfs honger. Onder de chinezen hebben veel Tibetanen materieel een beter bestaan.
Manu Grisar zegt
Op Zondag 10 maart 2019
Daishin: ik lees ‘welvaart’, nog 1% van de bomen staat er, dorpen worden weggespoeld. Minstens 1 miljoen Tibetanen vermoord. Verschrikkelijk veel Tibetanen in concentratiekampen met dagelijkse martelingen waar de daden van de SS bij verbleken, nu al ZESTIG JAAR LANG. Gemiddelde levensduur Tibetaan is 35 j. En alleen het feit Tibetaan te zijn zorgt ervoor dat je geen werk kan vinden…kostbare grondstoffen worden direct naar China gevoerd …. man, dit is een eindeloze lijst om op te sommen. En bij de letter W staat geen welvaart.
Mijn excuses
Inge zegt
De Tibetanen leidde een hard leven maar waren wel vrij. Onder de Chinese bezetting worden ze gemarteld en vermoord. Al meer dan 165 Tibetanen hebben zichzelf in de brand gestoken in een wanhopige poging om aandacht en hulp te vragen aan de wereld voor de situatie waarin de Tibetanen leven. Het idee dat ze een beter materieel leven zouden hebben is pure propaganda van de Chinese regering. In werkelijkheid worden de kuddes yaks en schapen van de nomaden afgepakt en worden ze gedwongen om in slecht gebouwde huisjes te gaan wonen ipv vrij rond te trekken. De Tibetaanse cultuur wordt compleet vernietigd. Alleen al het les geven in de Tibetaanse taal wordt gezien als een ernstige misdaad. Het hebben van de Tibetaanse vlag of een foto van de Dalai Lama is levensgevaarlijk ?
Bernadette zegt
Los van welke idealisatie dan ook, (ik weet bijna niks van de Tibetaanse cultuur),: Is het moreel verantwoord (lastige uitdrukking misschien) om als natie een ander land binnen te vallen, de bevolking te verplichten tot een ‘heropvoeding’, de cultuur te vernietigen, en de mensen te verbieden hun eigen taal te spreken in ruil voor een materieel wat beter bestaan? En wat is een verantwoorde houding van “buitenstaanders” bij zo’n situatie. Toekijken, handelen, of zijn er nog andere mogelijkheden? Ik plaats deze reactie nav de reactie van Daishin.
Daishin zegt
Ik pleit helemaal niet nu dat de Tibetanen het nu allemaal zo ideaal hebben onder de chinezen. Dat mensenrechten geschonden worden is verschrikkelijk.
Maar voordat de chinezen kwamen was er gewoon slavernij in Tibet en werden mensenrechten ook geschonden.
He is jammer dat jullie daarop niet reageren en/of daarin verdiept hebben en het Tibetaans boeddhisme zo idealiseren.
Inge zegt
De Tibetanen leidde een hard leven maar waren wel vrij. Onder de Chinese bezetting worden ze gemarteld en vermoord. Al meer dan 165 Tibetanen hebben zichzelf in de brand gestoken in een wanhopige poging om aandacht en hulp te vragen aan de wereld voor de situatie waarin de Tibetanen leven. Het idee dat ze een beter materieel leven zouden hebben is pure propaganda van de Chinese regering. In werkelijkheid worden de kuddes yaks en schapen van de nomaden afgepakt en worden ze gedwongen om in slecht gebouwde huisjes te gaan wonen ipv vrij rond te trekken. De Tibetaanse cultuur wordt compleet vernietigd. Alleen al het les geven in de Tibetaanse taal wordt gezien als een ernstige misdaad. Het hebben van de Tibetaanse vlag of een foto van de Dalai Lama is levensgevaarlijk ? Het idee dat de Tibetanen in slavernij leefde is ook propaganda van de Chinese regering die de wereld er graag van wil overtuigen dat de Tibetanen hun dankbaar zijn dat ze bevrijd zijn van onderdrukking. Als je je echt wilt verdiepen in de geschiedenis van Tibet let dan goed op de bron van je informatie. Er worden helaas veel leugens verspreid door de Chinese regering.