Alles verandert
Winter gaat over in zomer
Niets blijft bestaan
Zen haiku
Kees van den Muijsenberg hield zich twee jaar bezig met de zen-gedichten van Chinese vrouwen. Een van deze schrijvende vrouwen was de zenmeesteres dichteres JIFU (17de eeuw).
Aan de hand van een gedicht van Jifu laat Kees zien dat zenvrouwen in China – die leefden in een patriarchale tijd – lang onzichtbaar bleven in de traditie, maar dat van hen een grote emancipatorische kracht uitging. Hun zenervaring deed niet onder voor die van de mannelijke zenmeesters die wel in de zentraditie werd beschreven. De zenervaring van vele Chinese vrouwen wordt nu bestudeerd door westerse vrouwen die de zenweg gaan. Hoe kan dit ook onze ervaring verbreden en verrijken?
Een bekend gedicht van Jifu heet ‘De twaalf uren van de dag’.
In twaalf strofen beschrijft Jifu de dag van middernacht tot middernacht. Ze beschrijft haar dromen, het kraaien van de haan, het aanbreken van de dag, het opkomen, de weg en het ondergaan van de zon, de gouden duisternis en de rust.
Op vrijdag 13 april is kapucijn en zenleraar Kees van den Muijsenberg te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.
Kees van den Muijsenberg is geboren in Hoeven (Noord Brabant, Nederland, 1956) en trad in 1976 in bij de Orde van de Minderbroeders Kapucijnen. Hij studeerde theologie in Tilburg en Franciscaanse spiritualiteit in Rome, werkte 10 jaar in het basispastoraat, waarna 9 jaar als bestuurder binnen de Orde. Sinds januari 2008 gaat hij de zenweg. Hij werd twee jaar getraind door zenmeester Willigis Jaeger, die hem in december 2010 benoemde tot zenleraar in de zenlijn Leere Wolke (Lege Wolk).
Kees begeleidt zen-cursussen in Breda, Tilburg en Den Bosch en sesshins in het stiltecentrum in Ranst (België) en in de Abdij Slangenburg in Doetinchem (Nederland). En verzorgt ook begeleiding in de koanscholing. Hij schreef het boek: Een dag met Jifu (uitgeverij DABAR-Luyten, Heeswijk, 2017).