Mediteren maakt nu meetbaar gelukkiger Bron: NY Daily News De Tibetaanse monnik en geneticus Matthieu Ricard wordt wel de gelukkigste man ter wereld genoemd. Het brein van de 66-jarige produceert een gehalte gammagolven (die verbonden zijn met bewustzijn, aandacht, leervermogen en geheugen) die niet eerder zijn gemeten in de neurowetenschappen. Ricard meent dat het brein kan veranderen en geluk kan aanmaken, net zoals je met gewichtheffen spieren kweekt. (Zie hierover ook het boek: Zen en Geluk)
De Franse geleerde, die alles achterliet om Tibetaanse monnik in de Himalaya te worden, stelt (net als de auteurs van Zen en Geluk) dat iedereen gelukkig kan worden, als ze hun brein trainen. De beroemde onderzoeker van Ricard, Prof. Davidson zegt daarover: ‘We hebben opmerkelijke resultaten gevonden bij hen die doorgewinterd in het mediteren zijn, maar ook al bij hen die drie weken lang twintig minuten per dag mediteren.
Overgenomen uit zen.nl
alluman zegt
Je kunt met een EEG niet vaststellen of iemand gelukkiger is. Je kunt alleen hersengolven meten.
Dat is dan ook de genuanceerde conclusie van onderzoeker Davidson: “These data suggest that mental training involves temporal integrative mechanisms and may induce short-term and long-term neural changes.”
Bovendien is het geen nieuws. Dit onderzoek komt uit 2004: http://www.pnas.org/content/101/46/16369.full.
Sindsdien zijn er vele onderzoeken meer gedaan. De kwaliteit ervan verschilt. Lees hierover meer in mijn blog: http://boeddhaboeddha.wordpress.com/2012/11/09/mindfulness-meditatie-de-staat-van-wetenschap/
Henk Molenaar zegt
De Tibetaanse monnik, uhuh volgens mij is hij Frans?
Robbie Rosmalen zegt
Er zal best een verband zijn tussen bepaalde hersengolven en gevoelens, maar in het boeddhisme wordt bij mijn weten uitgegaan van een geest die niet de hersenen is. Als dat niet zo zou zijn zou er totaal geen basis zijn voor het begrip reincarnatie/wedergeboorte. Omdat de geest een niet fysiek verschijnsel is, is hij dus ook niet te meten met een EEG. Hersenactiviteit is als ik het goed begrijp dus niet altijd representatief met de activiteit van de geest.
Robbie