Ditmaal nemen we discipline onder de loep. Alles heeft twee kanten. Discipline hoeft niet altijd goed te zijn, maar geen discipline ook niet. De belangrijkste vraag moet zijn, wat helpt jou het meeste? Als je dat niet doet volg je alleen maar een idee in je hoofd over wat goed is en fout.
The box, de serie (6) – Out of the box, een vormloze vorm
Het leven mag wat mij betreft op deze manier meer een avontuur worden, met meer vrijheid en flexibiliteit, waarbij wat voor jou de ene week goed is, dat de andere week niet hoeft te zijn. Dat we elkaar meer laten zijn en respecteren in ons proces en vooral ook kunnen delen, in zowel plezier, als in kwetsbaarheid. En dat we ons ook mogen terugtrekken en dat we ook dat respecteren van elkaar.
The box, de serie (5) – stap uit je verlangensbox
Verlangens zijn misschien net als kinderen. Het kind in ons dat is onderdrukt tijdens verlangens die we hadden in de jeugd bijvoorbeeld en daardoor niet voldoende heeft gekregen. Het kan ook zijn dat we hierdoor te weinig hebben geleerd van ervaringen. We leren vaak beter door het maar gewoon te doen, dan door iemand die zegt dit is wel goed en dat niet.
The box, de serie (4) – stap uit je mindfulnessbox in 5 stappen
Mindfulness is een enorme hype en dat is niet voor niets. Aan alle kanten worden we opgejaagd, doorgeduwd, moeten we iets, het is eigenlijk nooit goed genoeg. Nee! zegt mindfulness. Het nu is goed zoals het is. Je hoeft even niets en je hoeft niet te oordelen. Je kunt ook even stilstaan, zitten of liggen en naar het plafond staren, of uit het raam. Niets doen en even niet reageren. Dat kan een heerlijk open en rustig gevoel geven en scheelt een hoop stress.
The box, de serie (3) – stap uit je geen zelf-box in 7 stappen
Wat ons vooral zou helpen is het loslaten van de ideeën over wie we denken dat we zijn. Dan hoeven we niet meer zo hard te werken om onze identiteit te beschermen, of te versterken en dat scheelt een hoop stress. We zouden ons vrijer voelen.
The box, de serie (2) – stap uit je vergankelijkheidsbox in 6 stappen
‘Na jarenlang boeddhistisch onderwijs te hebben genoten, heb ik er een beetje een haat-liefde verhouding mee opgebouwd. Enerzijds gaf het me heel veel, maar aan de andere kant zaten bepaalde dingen me niet lekker. Nu is me duidelijker wat dat is. Naar mijn idee worden boeddhistische taal en concepten soms verkocht als dhamma (waarheid / het pad), maar zijn ze dat in wezen niet.’
The box, de serie (1) – Stap uit je compassiebox in 8 stappen
Welk bewijs kun je vinden dat het soms beter is geen compassie te hebben dan wel? Hoe kan dat beter zijn voor jezelf en zelfs voor anderen? In de evolutie is boosheid en negativiteit belangrijk. Als we sommig voedsel niet zouden afwijzen, als iets stinkt bijvoorbeeld, dan waren we er als soort al lang niet meer.
Out of the Boeddhabox- de Boeddha wilde helemaal niet dat er van zijn leer een box werd gemaakt – de serie
Na een lange zoektocht in zowel het Oosten als in de westerse wetenschap, is Marnix van Rossum, psycholoog en meditatiebegeleider, tot de conclusie gekomen dat het vooral (geloofs)overtuigingen en dogma’s zijn die ons belemmeren om vrij te leven en te doen wat goed voor ons is. Hij noemt dit boxen.