Daslook: het groeit in veel bossen en parken als ondergroei, ook in de stad, en dit is dé tijd om het te plukken. Goed ruiken, eventueel proeven, of het naar knoflook of ui ruikt en smaakt, dan weet je zeker dat het echt daslook is. Niet verwarren met lelietjes-van-dalen want die zijn giftig – maar ruiken en smaken heel anders. Thuis goed wassen, en geef de diertjes (slakjes, spinnetjes) de kans om weg te komen. We willen tenslotte geen dieren dood maken voor ons gerecht!
B’eter Caponata van restjes
Achter ons lag een lang weekend vol feestelijkheden: onze jongste was jarig. Voor ons lag een 11-daagse voorjaarsvakantie, waarin ik hoop om eindelijk mijn batterijtjes weer op te laden en mijn weerstand te verhogen, met behulp van natuur, lentezon, rust en warmte. Maar nu moest de koelkast van restjes ontdaan worden.
B’eter Bloemkool korma-curry
Deze week, alweer- of nog steeds – snipverkouden, had ik me toch maar ziekgemeld op het werk, waardoor ik wat meer tijd had om te koken. Ik herinnerde me een recept uit de nieuwsbrief van Proveg voor een bloemkoolcurry zonder pakjes en zakjes. Je moet wel even aan de slag, maar gelukkig had ik alle kruiden wel in huis, en een huisgenoot die geduldig de potjes bij elkaar zocht. Ze blijven jarenlang goed dus oosterse kruiden vind ik een goede investering. Koop ze bij een toko, dan zijn ze stukken goedkoper dan bij de supermarkt. Bloemkool korma-curry dus.
B’eter Nogmaals: Pindasoep
Ik was alleen thuis, ik was moe, en ik had geen zin om iets ingewikkelds te koken. Ik had wel zin in iets oosters, met pindakaas. Iets gezonds, met veel groente.
B’eter: Taboulé-recept uit Canada
Afgelopen maandag 1 april was het Earth Overshoot Day in Nederland, de dag waarop wij, als alle wereldburgers zo zouden leven als Nederlanders, evenveel grondstoffen hadden opgebruikt als de Aarde in een jaar kan produceren. Als iedereen zo zou leven als wij, zouden we vier Aardes nodig hebben.
B’eter: Leedje de hond en ovenschotel met romescosaus
Den Haag, ergens eind jaren 70. Mijn schoonmoeder liep met haar zoontje door een park, toen ze een heel zielig teckeltje zagen, met een bebloed oortje. “Meneer, uw hond bloedt!” Sprak ze het baasje aan. “Dat komt door die andere hond”, zei het baasje, “die bijt hem steeds”. Mijn schoonmoeder kan slecht tegen onrecht, zeker als er dieren mee gemoeid zijn. Ze vertelde de man wat ze ervan vond in scherpe bewoordingen. De uitkomst van dat gesprek was dat mijn schoonmoeder voor een paar tientjes (guldens) de nieuwe eigenaar van het hondje werd – op de vraag “wat wilt u ervoor hebben” was het antwoord “alles wat u in uw portemonnee heeft”. Zo geschiedde.
B’eter Plantaardige pizza die wél lekker is
Achter dit recept zit een verhaal dat hier nog niet verteld is. Ik heb deze pizza voor het eerst gegeten in 1991 in Ottawa, Canada, waar ik als veelbelovende jonge wetenschapper mijn onderzoek op een congres mocht presenteren. Ik logeerde met nog een Belgische collega bij een Canadese collega, die daarvóór in het kader van zijn promotieonderzoek een tijdje bij ons op het Rijksinstituut voor Natuuronderzoek te gast was geweest. Hij kookte heerlijke vegetarische maaltijden voor ons, ik was er van onder de indruk.
B’eter Courgettesoep met doperwten en basilicum
Het recept komt uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Het staat ook in het kookboekje van Ottolenghi dat postcodeloterijklanten een paar jaar geleden hebben ontvangen. En als gevolg daarvan is het in vrijwel alle kringloopwinkels te vinden. Er staan fijne, vegetarische recepten in. Een aanrader.
B’eter: Moddertaart
Deze chocoladetaart met chocoladeganache is zo donker als modder en een regelrechte verleiding voor de echte chocoholic, aldus het boekje. Ik doe een poging om in één klap zowel het oorspronkelijke recept te geven, als de simpele plantaardige versie met kant-en-klare plantaardige melk en room, als de versie die ik gemaakt heb, met zelfgemaakte cashewmelk en cashewroom. Ik hoop dat de lezer het nog kan volgen.
B’eter Hongaarse zuurkoolgoulash (2) en zelf cashewroom maken
De beste oplossing met het minste lijden is uiteraard: geen koeienmelk consumeren! Er bestaan gelukkig prima alternatieven. Deze zijn ook beter voor natuur en milieu. De veeteelt draagt bij aan de stikstofcrisis, de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis. Allemaal linksom of rechtsom te herleiden tot (intensieve) veehouderij. En daarnaast dus ook onnoemlijk veel dierenleed.
B’eter Hongaarse zuurkoolgoulash
Is plantaardig eten duur? Er wordt in de media gediscussieerd over de prijs van gezond eten. Veel mensen zijn van mening dat ongezonde voeding goedkoper is dan gezonde voeding. Ik ben het daar niet mee eens. Als je vlees, vis en kaas vervangt door tofu, tempeh, peulvruchten en champignons ben je veel goedkoper en gezonder […]
B’eter Salade met tofu en verrukkelijke pindadressing
Eigenlijk had ik vandaag willen schrijven over peulvruchten. Het was namelijk de Dag van de Peulvrucht 10 februari en volgens andere bronnen de Week van de Peulvrucht 12-18 februari: nu is het bij mij altijd de dag (week) van de peulvrucht, want er gaat bijna geen dag voorbij of er staan wel ergens peulvruchten op het menu, al was het maar in de hummus, of in een kant-en-klare lunchsalade.
B’eter Lasagne met bloemkool, walnoten en zongedroogde tomaten
Jammer dat veel restaurants ofwel geen vegan menuopties hebben, ofwel er niet veel van bakken. Thuis is het makkelijker om lekker én vegan te eten. Bijvoorbeeld met deze vegan lasagne. Dit recept is oorspronkelijk van Onno Kleyn, ik heb het plantaardig gemaakt: Lasagne met bloemkool, walnoten en zongedroogde tomaten.
B’eter Rode-linzensoep met dille en munt
Als je eenmaal iets onder de leden hebt, krijg je vaak veel medicijnen voorgeschreven. Maar zelf geloof ik sterk in het herstellende vermogen van het lichaam. En in de helende werking van gezonde voeding. Iets waarover artsen vaak geen idee hebben. Voeding en gezondheid komen in hun opleiding nauwelijks aan bod. Mijn streven is om fris en energiek te zijn. Voeding als medicijn.
B’eter Vegan brownies
Ergens heb ik gelezen dat een gemiddeld mens maar een bepaald aantal verstandige beslissingen op een dag kan nemen. Zijn die eenmaal genomen, dan is het saldo op. Dan heb je een kort lontje, of bezwijk je voor de verlokkingen van fast food. Nu zijn mensen met bijvoorbeeld financiële problemen sneller door hun saldo heen: ze moeten immers bij alles wat ze doen nadenken over de financiële consequenties. Ze moeten elk dubbeltje omdraaien, als het ware. Veel mensen aan de onderkant van de samenleving hebben bovendien nare dingen meegemaakt in hun jeugd: verslaving, geestesziekte, werkloosheid, armoede, huiselijk geweld. Er kan veel zijn dat ze wegtrekt uit het huidige moment naar het verleden, of juist naar zorgen of angst voor de toekomst. Er is veel lijden, er zijn oorzaken van lijden, maar er is geen pad.
B’eter Geroosterde pompoen uit ‘Jerusalem’
Jerusalem is een smeltkroes, en Joden en Arabieren maken en eten vaak dezelfde gerechten, zoals hummus en falafel. Yotam Ottolenghi en Sami Tamini hebben elkaar pas leren kennen toen ze allebei chef kok waren in Londen, en vrienden en collega’s werden. Het boek is prachtig uitgevoerd en geïllustreerd, en bevat, uiteraard, geweldige recepten uit Jerusalem. En het ademt een sfeer van vrede. Voedsel dat verbindt.
B’eter Bloemkoolsoep van geroosterde bloemkool
Het recept dat ik hier vandaag deel is nieuwerwets – soep maken van in de oven geroosterde groenten deden we in de vorige eeuw niet – maar niet moeilijk en met overwegend bekende ingrediënten. Bloemkolen worden in Nederland en omringende landen in de volle grond geteeld en hebben dus geen lange reis achter de rug, of een energieslurpende kas nodig. Amandelen zijn lang houdbaar – maar er is helaas veel water nodig voor de teelt. De salie haalde ik gewoon uit de tuin.
B’eter – Muhammara
Tegenwoordig kun je van alles kopen in de gemiddelde supermarkt dat je tien jaar geleden, toen ik met deze rubriek begon, niet kon kopen: vele soorten hummus, baba ganoush, muhammara. Fijn dat er zoveel soorten plantaardig broodbeleg en dips voor bij de borrel zijn bijgekomen, alleen loont het nog altijd om, als de tijd het toelaat, deze smeersels zelf te maken: het wordt veel lekkerder.
B’eter – Bun Cha: Vietnamese maaltijdsalade
Het is bij ons thuis traditie dat de jarige bepaalt wat er op zijn of haar verjaardag gekookt wordt. Vorige week was ik aan de beurt. De keuze viel op Bun Cha: Vietnamese maaltijdsalade. Ik vind dit erg lekker, en eet het ook als eerbetoon aan Thich Nhat Hanh, de oorspronkelijk Vietnamese zenmonnik, stichter van de Plum Village traditie.
B’eter Chocoladeworteltjestaart met roomkaas (vegan)
Door een vriendin werd ik attent gemaakt op het kookboek Anything You Can Cook, I Can Cook Vegan van Richard Makin. Echt iets voor mij, dacht ze. Ik bedankte haar vriendelijk, en dacht: nee, ik ben juist op zoek naar traditionele recepten die uit zichzelf al vegan zijn, zoals falafel en gado gado.
B’eter- Pindasoep
Het moet ergens rond 1990 geweest zijn dat ik voor het eerst kennismaakte met pindasoep. Burgers’ Bush, ’s werelds toen nog grootste overdekte regenwoud, was de plaats van handeling. Mijn partner en ik, toen nog jong en kinderloos, zouden voor het eerst van ons leven een verre reis maken naar een tropisch land, en het leek ons leuk om ter voorbereiding een bezoekje te brengen aan Burgers’ Bush. Om alvast de sfeer van een regenwoud te kunnen proeven: de vochtige hitte, de tropische bomen en planten, de geluiden. Er was toen ook een restaurantje, en ze serveerden ook tropische gerechten, zoals pindasoep. Ik vond het heerlijk!
B’eter – Tweemaal witte bonen in de hoofdrol
Witte bonen. Wie kent ze niet? Vaak worden ze gegeten als witte bonen in zoetige tomatensaus. Maar er kan veel meer mee! In de vorige eeuw was het aanbod peulvruchten in de supermarkt beperkt tot witte bonen, bruine bonen, kapucijners, linzen, groene erwten en spliterwten. Sindsdien zijn daar bij gekomen: lima bonen, zwarte bonen, kidney bonen, zwartoogbonen, kikkererwten, belugalinzen, rode linzen, gele linzen, enzovoort.
B’eter – Simpele kruidige pompoencake
Ik hou van simpele recepten die je uit je hoofd kunt leren en in een handomdraai kunt maken. Enige nadeel van dit recept is dat je even een pompoen tot puree moet koken en stampen. In het originele recept uit de VS gebruiken ze pompoenpuree uit blik. Dat hebben we hier in Nederland niet. Maar versgemaakte pompoenpuree smaakt ongetwijfeld beter.
B’eter – Zen en Shakshuka
We hebben meer zen nodig in de wereld. Minder oorlog, meer empathie. Minder destructie, meer aandacht voor Moeder aarde.