Ik vind dit een mooie haiku. Heel logisch, natuurkundig gezien. Als de ijslaag op het water smelt en zich opent, wordt hij één met het water. Een observatie, beschreven in een haiku.
haiku's
Renske – haiku – speelgoedhondjes
In een drukke winkelstraat zet de eigenares elke morgen twee mooi aangeklede etalagepoppen buiten voor de zaak. Een van de poppen heeft een hondenriem in de hand met daaraan vast drie speelgoedhondjes.
Gedachten over een haiku 27 Sōin
Een mooi glanzend druppeltje dat zich geen zorgen maakt over waar ze zal vallen. Misschien in een meertje, of nee, in een snelstromende beek. Dolle pret, al die druppeltjes die als in een achtbaan tussen rotsen en afgebroken takken door buitelen. Van de beek in een rivier, om uiteindelijk uit te vloeien in de grote oceaan.
Renske – haiku
Een haiku is een weergave van een observatie. Een beschrijving van iets wat de dichter waarneemt. Zonder emoties of gedachten in te vullen, gewoon “wat je ziet is wat je krijgt”. Het gevolg kan een enigszins cryptisch gedichtje zijn.
Gedachten over een haiku 26 oudjaar
In november, met het einde van het jaar in zicht, zocht ik naar een geschikte haiku voor op de kerstkaarten. De twee bovenstaande haiku’s “overleefden” de selectie. Maar daaruit kiezen bleek nog moeilijk.
Renske – haiku
…
Gedachten over een haiku 25 Buson
Moeder en dochter waren zo geschrokken dat ze, overstuur, in huilen uitbarstten. Een wandelende dame die het had zien gebeuren ging naar hen toe en ontfermde zich over de moeder. Twee automobilisten zetten hun auto aan de kant. Een troostte het meisje, de ander controleerde haar fiets.
Renske – haiku – postbesteller
…
Gedachten over een Haiku 24 – anoniem
In deze haiku kan uit de bespiegeling in de eerste twee regels worden opgemaakt dat de dichter in de winter van zijn leven is. Die lijn wordt doorgetrokken naar de vorst in de laatste regel. Maar dat is wel wat voor de hand liggend. Misschien zelfs een ‘westerse’ gedachte. Vanuit onze traditie om poëzie te interpreteren en betekenis te geven aan het geschrevene.
Renske – haiku
…
Gedachten over een haiku 23. – Buson
De schrijver voelt enige weemoed bij het idee dat de herfst nadert. De zomer is voorbij, dagen worden korter. Maar het is nog niet erg donker.
Renske haiku – storm
…
Gedachten over een haiku 22 – Zeugma
De oude haiku-meester Bashō heeft eens gezegd dat een haiku ontstaat door dingen te combineren. Door twee beelden samen te voegen ontstaat een gedicht dat meer is dan de som van beide beelden: de haiku. Japanners noemen dit niku issho, ‘twee zinnen, één gedicht’.
Renske – haiku
…
Toneelstuk Basho in de Banne
Kijkers van een toneelstuk zien altijd het resultaat, het eindproduct van een repetitieproces. Ze kijken, voelen en beoordelen: wat heeft de regisseur bedoeld? Al geruime tijd wilde Karel Witteveen een verhaal maken rondom deze beroemde Japanse haikudichter Basho. Het ging hem vooral om de renga, het kettingvers dat in Basho’s tijd met jonge dichters werd gespeeld in steden als Kyoto, Osaka en Edo. Dat wilde Witteveen ook, een renga laten spelen, maar dan op het toneel met buurtbewoners uit zijn wijk de Banne in Amsterdam-Noord.
Gedachten over een haiku 21 Shūshiki-jo
Shūshiki-jo werd ongetwijfeld ook beïnvloed door de geest van zen, in de tijd en de omgeving waarin ze werkte. Hoewel niet iedere haikudichter(-es) zenmonnik of -non was, sprak uit de haiku’s veelal de harmonie tussen natuur en mens. Een kenmerk van zen.
Renske – haiku
…
Gedachten over een haiku 20 – Issa
Waar mensen zijn / zijn vliegen, en / zijn Boeddha’s.
Renske – haiku
…
Gedachten over een haiku 19 – Kyoshi
Dat vertrouwen kan ik hem om benijden. Wij leven ook in onzekere tijden. Daar maak ik me ongerust over. Maar “een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest,” zei een vaderlandse dichter jaren geleden al. Misschien moet ik maar gewoon vertrouwen, net als Kyoshi, en afwachten tot de tijd zorgen en moeilijkheden oplost – in afwachting van de lente.
Renske – haiku
…
Gedachten over een haiku 18 Bashō
Volgens de Boeddha komt alles wat je doet weer terug bij jezelf. Dat is een natuurwet die geldt voor iedereen. Positieve activiteiten brengen geluk voort en negatieve activiteiten lijden.
Haiku
…
Gedachten over een haiku 17 – Tan Taigi
Taigi was een professionele dichter die veel kennis had van haiku’s. Samen met Buson (1716-1783) zorgde hij voor een opleving van de populariteit van haiku’s in de 18e eeuw.