Nederlandse Greenpeace activiste en scheepskapitein Hettie, mag al maanden Zuid-Korea niet uit. Zij en een viertal mede-activisten mogen het land niet verlaten in afwachting van een rechtszaak die tegen hen is aangespannen.
Het schip waarop Hettie kapitein is, de Rainbow Warrior, was vorig jaar november in Daesan in Zuid-Korea. In Busan vond op dat moment een internationale top plaats om afspraken te maken over wereldwijd plasticgebruik. Vier activisten van Greenpeace International klommen in de mast van een schip dat giftige plastic chemicaliën wilde vervoeren. Daar hingen ze een spandoek op om te pleiten voor strengere regels voor het gebruik van plastic. Na een korte tijd kwamen ze naar beneden. Er is bij de actie geen schade aangericht.
‘Onze aarde is enorm vervuild met plastic, we vinden zelfs microplastics in ons bloed. We voerden een vreedzame actie om een krachtige boodschap over te brengen aan de wereldleiders die in Busan aan het onderhandelen waren over een wereldwijd plasticverdrag. Het resultaat is dat we nu al maanden Zuid Korea niet uit mogen in afwachting van ons proces’ aldus Hettie
Het viertal en Hettie als kapitein van de Rainbow Warrior werden opgepakt en vervolgd. Een zitting in de rechtszaak is gepland voor de 16e mei, en een uitspraak kan wéér een maand op zich laten wachten. Verwacht wordt dat alle activisten een fikse boete van een paar duizend euro krijgen. Maar de uitkomst van die rechtszaak mogen ze dus niet thuis afwachten.
‘Ik heb er geen spijt van dat we deze actie gedaan hebben, maar na 4 maanden hier te zijn, zou ik graag weer naar huis willen!’ zegt Hettie.
In solidariteit met de activisten in Zuid Korea stond Greenpeace Nederland gisteren met een spandoek bij de Zuid Koreaanse Ambassade in Den Haag.
Directeur van Greenpeace Nederland, Marieke Vellekoop: ‘De vijf activisten hebben niets anders gedaan dan vreedzaam protesteren tegen plasticvervuiling. Dat zij nu al maanden Zuid-Korea niet mogen verlaten, ondermijnt het fundamentele recht op protest. Onze collega’s horen thuis te zijn, bij hun families, hun vrienden, hun leven. Niet vastgehouden voor het opkomen voor onze planeet.’
Geef een reactie