De International Campaign for Tibet is diep verontrust over de dreigende sluiting van Radio Free Asia (RFA) en het administratief verlof van medewerkers van Voice of America (VOA). De Tibetaanse diensten van zowel VOA als RFA vormen een levenslijn voor de Tibetanen in Tibet, die onder de ijzeren greep van de Chinese Communistische Partij (CCP) leven en verstoken zijn van onafhankelijke informatie. VOA en RFA behoren tot de weinige overgebleven bronnen van vrije en onbevooroordeelde berichtgeving, niet alleen voor Tibetanen, maar ook voor Oeigoeren, Hongkongers en andere gemeenschappen die onder repressie leven.
Ernstige bedreiging
De uitzendingen van VOA en RFA doorbreken de propaganda, desinformatie en verdraaiing van feiten door de Chinese overheid over de Verenigde Staten en de wereld. Tegelijkertijd vormen de door China verspreide desinformatie en manipulatie van informatie een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS. Tibetanen bevinden zich in de frontlinie van de strijd tegen de onderdrukking en de regionale hegemoniale agenda van de CCP. De desinformatiecampagnes van China blijven een van de krachtigste instrumenten van deze onderdrukking. Sinds de Koude Oorlog is onafhankelijke en feitelijke informatie een cruciale manier geweest om verzet te bieden en hoop te bieden binnen gesloten samenlevingen.
Het stopzetten van deze belangrijke nieuwsvoorziening speelt direct in de kaart van de CCP en ondermijnt een succesvolle investering die de schadelijke invloed van China beperkt en zijn mondiale ambities blokkeert, vooral in de Indo-Pacifische regio. Dit brengt niet alleen de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar, maar tast ook zijn economische en diplomatieke belangen aan.
Overleven
Voor Tibetanen die dagelijks geconfronteerd worden met repressie en meedogenloze indoctrinatiepogingen van de CCP, is toegang tot onafhankelijke informatie letterlijk een kwestie van overleven. Tibet blijft een van de meest streng gecontroleerde regio’s ter wereld, waar de Chinese overheid zowel online als offline zware censuur oplegt en elke poging om toegang te krijgen tot niet door de CCP gecontroleerde media criminaliseert. In het Freedom House-rapport van 2024 werd Tibet beoordeeld als het minst vrije gebied ter wereld.
Tibetanen hebben meer toegang nodig tot de buitenwereld. Meer waarheid. Meer diversiteit. Meer helderheid.
Bij ICT maken ze zich grote zorgen over de impact van deze sluitingen. Ze blijven de ontwikkelingen nauwlettend volgen en zullen zich blijven inzetten voor het recht op vrije en onafhankelijke informatie voor het Tibetaanse volk.
Geef een reactie