De Birmese politieke leider Aung San Suu Kyi heeft het bijwonen van de algemene vergadering van de VN vandaag afgezegd. Zij blijft in het overwegend boeddhistische Birma (Myanmar) vanwege de kritische veiligheidssituatie in haar land, zo heeft een regeringswoordvoerder laten weten.
Suu Kyi staat onder hevige druk van mensenrechtenorganisaties en buitenlandse regeringsleiders om de situatie van de Rohingya moslims in haar land te verbeteren. Maar liefst 370.000 Rohingya zijn de grens met Bangladesh over gevlucht om uit handen te blijven van het Birmese leger. Dat volgens officiële regeringsverklaringen jacht maakt op terroristen die verantwoordelijk zijn voor aanslagen op Birmese politieposten. Er zijn berichten dat er geschoten zou zijn op burgers en dat militairen en extremistische boeddhistische bendes dorpen van de Rohingya in brand steken. De berichten zijn moeilijk te verifiëren omdat de noodtoestand in Rakhinestaat, waar de Rohingya wonen, is uitgeroepen en de berichtgeving onder censuur staat.
Suu Kyi was lange tijd het symbool van de democratie als gevolg van haar decennialange detentie onder het regiem van militaire heersers in Birma en haar verzet daartegen. Zij ontving daarvoor de Nobelprijs voor de vrede. Dat beeld is veranderd omdat ze schijnbaar onverschillig is voor het lot van de Rohingya. Veel berichten over hun lot deed ze af als nep informatie. Bijna alle Nobelprijswinnaars voor de vrede, onder wie de Dalai Lama, hebben haar opgeroepen haar houding te wijzigen.
Een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad vindt vandaag achter gesloten deuren plaats op verzoek van Groot-Brittannië en Zweden.