‘De kwetsbaren worden weer gepakt, het hart van de publieke omroep wordt door de bezuinigingen weggesneden.’ Zo reageert algemeen directeur van de Boeddhistische Omroep Stichting Gertjan Mulder op de plannen van het nieuwe kabinet om de publieke omroep nog eens honderd miljoen extra te laten inleveren. Bovenop de tweehonderd miljoen die door Rutte I waren opgelegd.
Naast deernis over de bezuinigingen, zijn de kleine levensbeschouwelijke publieke omroepen- BOS, (2.42-omroepen) IKON, HUMAN, RKK, BOS, OHM, Joodse Omroep en ZvK, blij met het besluit van het kabinet dat zij ook in de toekomst deel blijven uitmaken van het omroepbestel. Het regeerakkoord is op dat punt heel helder.
De kleine publieke omroepen zijn volgens een gezamenlijke verklaring van belang en worden ondergebracht bij bestaande omroeporganisaties. Dit besluit was al genomen door het vorige kabinet en wordt nu dus overgenomen in het regeerakkoord. Hiermee is het voortbestaan van de kleine publieke omroepen gegarandeerd. Wel maken de omroepen zich zorgen over hun financiering, zo bevestigt ook Gertjan Mulder.
De wijze waarop de financiering geregeld is, verandert als het aan het nieuwe kabinet ligt. De kleine publieke omroepen worden dan niet meer geoormerkt door de overheid gefinancierd. ‘Logisch gevolg van het regeerakkoord is dat wij straks net als alle andere omroepen geld krijgen van de NPO”, zegt Bert Janssens van HUMAN. “Waar het geld vandaan komt is in feite niet van belang. Het gaat om het maken van onze onderscheidende publieke programmering.’
Het gevaar zit ’m in het feit dat de publieke omroep extra gekort gaat worden. Is het hemd dan nader dan de rok en worden de kleintje opgeofferd ten faveure van de grote broer. Of blijft de levensbeschouwelijke diversiteit een rol spelen bij het opdelen van de zendtijd?
De kleine publieke omroepen zijn nu vooral blij dat duidelijk is dat hun voortbestaan niet ter discussie staat. IKON-bestuurder Ton F. van Dijk en woordvoerder van deze omroepen: ‘We kunnen nu weer vooruit kijken en ons volledig gaan concentreren op het maken van onze succesvolle programma’s zoals Het Vermoeden.’
Volgens Alfred Edelstein van de Joodse Omroep leveren de kleine omroepen(zoals de BOS) een ‘fundamentele bijdrage aan de maatschappelijke diversiteit van de publieke omroep die niet gemist kan worden’. De kleine publieke omroepen hebben hun bedrijfsmatige activiteiten gedeeltelijk ondergebracht bij KRO, VPRO (Human en BOS) en NTR. Dit leidt tot besparing van overheadkosten en zorgt ervoor dat er meer geld beschikbaar is voor het maken van programma’s.
Afgebroken
Marc Visch, secretaris omroep bij de journalistenvakbond NVJ vindt dat de publieke omroep ‘volledig wordt afgebroken’.
Visch: ‘De bezuiniging die Rutte-1 de publieke omroepen oplegde waren al exorbitant. Ruim tweehonderd miljoen, meer dan een kwart van de totale begroting. Eerder genoemde Wereldomroep en het Muziekcentrum van de Publieke Omroep werden met grote gretigheid naar voren geschoven om de eerste klappen op te vangen. Verder merkt de kijker en luisteraar niet zo verschrikkelijk veel van die bezuinigingen. Toch? Maar schijn bedriegt. Pas op de begroting van 2013 zal de eerste kaalslag plaatsvinden. Honderden banen gaan de komende jaren verloren. Maar nog veel belangrijker, het programma-aanbod zal sterk verschralen.’
De bezuinigen zullen volgens Visch de doodsteek van de publieke omroep betekenen. ‘En toch blijft het stil in ‘Hilversum’ en in de regio. Geen massaprotest. Geen stakingen. Geen ophef. Als makke lammeren laten zij zich naar de slachtbank leiden.’
Acties tegen de plannen van het kabinet? ‘Ja, dat mag. Nee, dat moet! Er staat hier maatschappelijk en cultureel erfgoed op het spel. En weet, wat je nu kwijt raakt krijg je nooit meer terug. Initieer het maatschappelijk debat over de brede publieke omroep. Dat zou de politiek moeten doen, maar als zij verstek laten gaan moet de omroep het zelf doen. En waarom ik daar een hard hoofd in heb? Het vereist dat de omroepen (landelijk en regionaal) over het totale bestel gaan praten en daarmee de eigen belangen aan de kant willen schuiven. Die verdeeldheid heeft het tot nu toe mogelijk gemaakt dat er fors ingegrepen werd in de publieke omroep zonder dat dit tot grote verontwaardiging leidde. Maar hopelijk is de aangekondigde bezuiniging van nog eens honderd miljoen de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen.’
Joop Romeijn zegt
Was het op 1 november al onbegrijpelijk dat de 2.42-omroepen zoals de BOS dachten blij te kunnen zijn met het besluit van het kabinet dat zij ook in de toekomst deel blijven uitmaken van het omroepbestel , nu is daar al helemaal geen reden meer voor.
De brief van staatssecretaris Dekker van vandaag heeft alle levensbeschouwelijke omroepen en veel media in opperste staat van boosheid èn verwarring gebracht.
Vanavond besteed DWDD er aandacht aan, hoorde ik.
Van de boeddhistische media besteden *OpenBoeddhisme* en mijn blog er aandacht aan.
Het BD volgt ongetwijfeld ook.
Verwarring namelijk over de mededeling van de staatssecretaris dat de levensbeschouwelijke omroepen (zoals de BOS) kunnen blijven bestaan maar geen budget meer krijgen: dat moeten ze zelf zien te verwerven, uit donaties of zo.