Op de laatste dag van de Zomer Expo IJsselbiënnale in Zutphen, op zondag 20 augustus om 16.00 uur, houdt de Amsterdamse beeldend kunstenaar Airco Caravan een zogenoemd artist talk. Als je precies wilt weten hoe Made in China, het illegaal in China geschilderde portret van de Dalai Lama, is ontstaan, kom dan kijken en luisteren.

Overhandiging van Made in China aan de Dalai Lama

De Dalai Lama kreeg voor zijn verjaardag op 6 juli 2014 een door de Amsterdamse beeldend kunstenaar Airco Caravan samengesteld en bedacht schilderij ‘Made in China’. Het werk is in delen door zestien kunstenaars in China gemaakt, zonder dat ze wisten waar ze mee bezig waren. Airco stelde het in Nederland samen. Een reproductie van het doek werd door Airco overhandigd aan de Dalai Lama in het Parkhotel in Rotterdam, tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Het originele 16-delige schilderij, dat 120×160 cm groot is, werd de Dalai Lama aangeboden door International Campaign for Tibet, de Tibet Support Group en het internationale United Nations for a Free Tibet. In het Kunstfort Asperen in Acquoi hangt een op dezelfde wijze vervaardigd exemplaar, maar dan met een afmeting van vier bij drie meter. Het maakt onderdeel uit van de expositie Boeddha in de Linie, waaraan Airco Caravan in maart 2014 deelnam.

Airco Caravan met een reproductie van Made in China.

De Amsterdamse beeldend kunstenaar Airco Caravan liet via Nederlandse bedrijven in Chinese schilderateliers in China, delen van het gelaat van de Dalai Lama maken. De een schilderde een oor, de ander een mond zonder dat de kunstenaar op de hoogte was van het geheel. Een afbeelding van de spirituele leider van Tibet is in Tibet en China streng verboden is. Eenmaal afgeleverd in Nederland monteerde Airco de zestien doeken een elkaar, zodat een portret ontstond van de Dalai Lama.

Airco toonde het schilderij waarop de Dalai Lama in 2014 bij de Chinese ambassade in Den Haag, waar in aanwezigheid van onder andere Tsering Jampa het personeel van de Chinese ambassade in Den Haag een verjaardagstaart zou worden aangeboden.

Boeddha in de Linie

In de maanden maart en april 2014 verbleven vier boeddhistische kunstenaars op Fort Werk aan het Spoel in Culemborg. Ze werkten in het atelier en sliepen in één van de bomvrije ruimten van het fort. Twee weken lang gingen ze het isolement aan met de natuur, de kunst en de boeddhistische beoefening. Geen vervoer, geen mobiele telefoon, geen wifi… De boeddhistische omroep en het Boeddhistisch Dagblad volgden dit experiment op de voet. Op 14 september 2014 zond de omroep een documentaire uit over dit unieke project.

Fort Asperen Made in China

Op 10 mei 2014 opende de expositie Boeddha in de Linie in Kunstfort Asperen. Vanaf zondag elf mei was de expositie te zien voor het publiek. In woord, beeld en film wordt duidelijk wat het verblijf tussen de bunkers en de rivier met de vier kunstenaars heeft gedaan. Grote thema’s als vergankelijkheid en leegte zijn duidelijk herkenbaar in het werk van Leen Kaldenberg en Raoul Deleo. Het kwaad, de woede en de agressie zijn in dit experiment naar boven gekomen in het werk van Airco Caravan. Op de dag dat Wilders om minder Marokkanen scandeerde liep Airco Caravan gehuld in een felblauwe boerka over de Lekdijk in Culemborg. De vierde kunstenaar, Mark Schalken stortte zich op de bron van het leven. In de installatie met Walnootbomen en Wilgen lijken de walnoten aan een infuus te groeien.

Openingstijden:
Laatste week: do 17-8 t/m zo 20-8, 13.00 – 18.00 uur.
Het Koelhuis, Coenensparkstraat 1, 7202 AN Zutphen
Meer informatie

 

 

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Dalai Lama
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk