De helft van het enorme portret Made in China van de Dalai Lama, door 16 Chinese kunstenaars in opdracht van de Amsterdamse beeldend kunstenaar Airco Caravan in China in delen vervaardigd zonder dat ze wisten waar ze mee bezig waren, trok vandaag in Ahoy veel belangstelling. Airco had een stand gehuurd in het complex om het publiek kennis te laten maken met een deel van het enorme schilderij.

Tibetanen in China mogen de verjaardag van de Dalai Lama niet vieren. Ook is er een strikt verbod op afbeeldingen van de Dalai Lama. Een Tibetaan die in het bezit is van een foto, gaat de gevangenis in. Daarom werd dit project door Airco Caravan uitgevoerd: een portret van de Dalai Lama, illegaal geschilderd in het hol van de leeuw: China.

Zonder het te weten hebben 16 kunstenaars in China een deel van de Dalai Lama geschilderd. Ze kregen de opdracht om een ‘abstract’ impressionistisch schilderij te maken dat was gebaseerd op foto’s die op hun websites werden geüploaded. Alle foto’s waren onderdeel van het portret, maar werden geroteerd en hadden namen als: ‘Love’, ‘More’, en ‘Fearless’. Samen hebben de Chinese schilders een illegaal, iconisch portret gecreëerd, dat volgens de kunstenaar op vele niveaus vrede en eenheid symboliseert.

Het is een iconisch portret van 3 x 4 meter, dat volgens Airco een vaste plek verdient, een permanente expositie waar mensen het kunnen zien, zodat de boodschap van vrede en eenheid, uitgedragen door misschien wel de laatste Dalai Lama, altijd te zien zal zijn. In 2014 kreeg de Dalai Lama een kleiner kopie van het schilderij aangeboden. Ook maandag is het schilderij nog te zien in Ahoy.

Foto’s Airco Caravan.

Categorieën: Beeldende kunst, Boeddhisme, Dalai Lama, Nieuws
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu