De Dalai Lama noemt het gedrag van de in opspraak geraakte Sogyal Rinpoche dat van een onteerd man en dringt erop aan dat niemand de teachings van een lama zonder voorbehoud moet volgen- ook niet de zijne. De Dalai Lama sprak zich uit over de kwestie Sogyal Lakar, die beschuldigd wordt van seksuele misdrijven, intimidatie en mishandeling van volgelingen, op het seminar ‘Buddhism in Ladakh’, in Leh, Ladakh, India, op 1 augustus van dit jaar. Hij herhaalde zijn standpunt uit 1993 dat van foute boeddhistische leraren de namen bekend gemaakt moeten worden. En dat volgelingen een eigen verantwoordelijkheid hebben.

 

Categorieën: Dalai Lama, Nieuws
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Dalai Lama – gedrag Sogyal rinpoche een blamage, een schande

 1. Johannes schreef:

  Goed gesproken!

 2. T. Kho schreef:

  Dag redactie,
  In het door jullie gekozen fragment, spreekt de Dalai Lama met name over dat een student de lama moet onderzoeken, dat de student de teksten en de leer van de Boedha moet onderzoeken (en voorleggen en aan lama en vergelijken met onderrict van een lama. Dat een student nooit een lama blind moet volgen of geloven.
  Dit is een advies dat de Dalal Lam zoals hij zelf zegt al 20 jaar geleden gegeven. Hij noemt daarbij zichzelf ook als voorbeeld, als er iets van niet klopt er ‘with reason’over gesprokene moet kunnen worden.
  Op het laatst noemt hij ook zijn zeer goede vriend Sogyal Rinpoche, en vallen de woorden ‘disgraced’. Dit is het stukje wat jullie op de website eruit lichten.
  Ik zou hele graag het hele fragment willen horen en zien, om indruk van gehele context te krijgen, wat er nog erna is gesproken maar kan het niet terugvinden.
  Ik heb wel bij Dalailama.videocom gekeken, bij de inauguratie van driedaagse seminar waarvandaan jullie gekozen fragment vandaan moet komen, maar ook daar vind ik niets meer terug; Enkel een anderhalf uur durende video die gaat over de rede, en vergelijking met Boedhistische logica & wetenscap, en vergelijking met Christiselijk geloof.

  Aldus, graag bronvermelding of toegang tot het gehele of de gehele video. Kunnen jullie dat geven?
  Zoals ik het nu kan overzien, is de quote die jullie hanteren een beetje uit de context gehaald.

  ALvast bedankt!

Menu