Uit onderzoek van Varkens in Nood blijkt dat Aegon en de ING-bank de financiers zijn van de (brandgevaarlijke) varkensstallen van Adriaan Straathof. In één van die stallen verbrandden recent 24.000 varkens.

ING bank en Aegon hebben al een bedenkelijke reputatie wat betreft de financiering van bedrijven waar het dierenwelzijn geen prioriteit heeft. ING staat vrijwel onderaan op de “Eerlijke Geldwijzer” en Aegon staat op de laatste plaats.

Eind juli verloren 24.000 varkens hun leven in de grootste Nederlandse stalbrand ooit. De eigenaar van deze varkensfabriek, Adriaan Straathof, komt overal waar hij een bedrijf uitoefent in opspraak: hij houdt meer dieren in de stal dan toegestaan, lapt milieuregels en dierenwelzijnswetten aan zijn laars en procedeert tegen gemeentes die hem proberen tegen te houden. De biggensterfte op één van de bedrijven was bijna 30%. In Nederland kreeg Straathof processen-verbaal, geldboetes, waarschuwingen en een voorwaardelijke stillegging van drie maanden opgelegd. In Duitsland mag hij geen boerenbedrijf meer runnen, hij kreeg daar een beroepsverbod.

Varkens in Nood eist van Aegon en de ING dat:

– De financiering van Straathof wordt ingetrokken op grond van wangedrag van Straathof jegens zijn varkens.

– Er geen bouwprojecten van Straathof worden gefinancierd, zoals in Mariënheem waar hij een megastal wil bouwen of in Erichem ter vervanging van de afgebrande stallen.

Wat er gebeurd is bij Straathof mag zich niet herhalen. Varkens in Nood roept het publiek en de meer dan 40.000 ondertekenaars van de petitie tegen Straathof op, om hun (eventuele) relatie met Aegon en ING te heroverwegen als deze bedrijven Straathof blijven financieren.

Stalbrandbrief voor onderhandelaars

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kregen woensdagochtend bij de trappen richting de kabinetsonderhandelingen door Wakker Dier een brandbrief over stalbranden overhandigd. Tot nu toe kwamen dit jaar 185.000 dieren bij stalbranden om het leven. In heel 2016 waren dat er 201.000. In de brief vraagt Wakker Dier de vier partijen zo snel mogelijk maatregelen te nemen tegen stalbranden.

Een motie over maatregelen tegen stalbranden werd in de Tweede Kamer vorige maand nog weggestemd door de vier partijen. Er komt na het zomerreces een evaluatie van het Actieplan Stalbranden uit 2011 en daar willen de partijen op wachten. “Ondertussen zijn er in Erichem vorige maand 20.000 varkens omgekomen bij een stalbrand. Het hoogste aantal varkens ooit bij één brand. De tijd van wachten is echt voorbij. Er moet nu actie komen.”, aldus een woordvoerder van Wakker Dier.

In de brief pleit Wakker Dier onder meer voor verplichte sprinklerinstallaties en brandmelders en voor de beschikbaarheid van voldoende bluswater. Ook wil de organisatie betere vluchtwegen, brandveilige ventilatiesystemen en een verplichte keuring van elektrische installaties. Verder wil Wakker Dier dat het huidige Bouwbesluit ook gaat gelden voor stallen die voor 2014 gebouwd zijn.

Cijfers

Wakker Dier houdt zelf cijfers bij over stalbranden. “Vorig jaar was met 201.000 slachtoffers een heel slecht jaar, maar dit jaar staat de trieste teller al op 185.000”, aldus de woordvoerder. Sinds 2008 kwamen bij stalbranden meer dan 1,5 miljoen dieren om, meestal kippen of varkens. “In 2011 werden in het Actieplan Stalbranden diverse maatregelen aangekondigd om de stallen veiliger te maken, maar zolang er nog zoveel dieren bij stalbranden omkomen, zijn die voor ons niet voldoende”, aldus Wakker Dier.

Bron Varkens in Nood. Wakker Dier. Omslagfoto Pixabay.

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Misbruik
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Varkens in Nood – ING en Aegon financieren in opspraak geraakte varkensboer Straathof

 1. Daan schreef:

  Juist spreken bestaat uit:
  •Onthouding van het vertellen van leugens
  •Onthouding van het spreken van lasterende taal
  •Onthouding van het spreken van harde woorden
  •Onthouding van onzinnig gepraat

  en waarom laat men dat wel toe in eigen nieuwsberichten, welke door organisatie’s zijn geschreven die zich totaal hier niet aan houden. Jammer!

 2. Reggie schreef:

  Juist handelen lijkt mij belangrijk. Juist spreken kan je over discussiëren maar over juist handelen niet als het gaat over de handelingen die veeboeren uitvoeren (verkrachten, uitbuiten, etc.)