Vier boeddhistisch beeldende kunstenaars, Leen Kaldenberg, Airco Caravan, Raoul Deleo en Mark Schalken, namen in de maanden maart en april van 2014 deel aan het project Boeddha in de Linie en werkten en woonden ieder twee weken in een atelier en bomvrije ruimte op het terrein van Werk aan het Spoel bij Everdingen.

Vandaag is de blik gericht op graficus en beeldend kunstenaar  zenboeddhist Mark Schalken. Hij sluit het project af met indrukwekkende installaties van materiaal dat hij ter plaatse aantrof: wilgentenen. Deze installaties verrezen overal in het vrije terrein rond de bomvrije ruimte,

Mark Schalken.

Mark Schalken kwam met alleen een rugzak naar Werk aan het Spoel en haalde ter plaatse zijn materiaal- hout en wilgentenen, waarmee hij bijzondere installaties bouwde, zo fragiel en tegelijkertijd zo krachtig. Ze voeden de omgeving en brengen lucht in het soms sombere landschap.

Na het Zuyderzeecollege studeerde de uit Emmeloord afkomstige Mark Schalken aan de Design Academy in Eindhoven en de kunstacademie in Breda. Hij woont en werkt tegenwoordig als grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar in Amsterdam en is mede-eigenaar van bureau de Ruimte ontwerpers. Schalken is bezig de laatste hand te leggen aan zijn poëtisch fotoboek ‘Polderlichaam, jongensjaren in de Noordoostpolder’.

Object van wilgentenen. Foto’s Elisabeth ter Borg.

Twaalf jaar lang kwam Schalken geregeld terug naar de polder om te fotograferen. In de zomer van 2014 rondde hij zijn boek af met fotosessies van de aardappeloogst bij biologische boer Digni van den Dries en portretten van enkele homojongeren uit Emmeloord.

‘Mijn zwart-wit foto’s zijn soms helder als het polderland, dan weer dromerig of duister van sfeer. De wisselwerking tussen onze omgeving en onze binnenwereld is een belangrijk thema. Hoe is het om je dromen te ontdekken, om bij een groep te willen horen of je eigen weg te gaan.’

Fred van der Zee maakte het logo voor Boeddha in de Linie. Martine Jacobs maakte de prachtige envelop waarin de koan ‘Wat doe je, als je niets mee kunt doen?’ van Edel Maex. Camera, interviews en geluid Joop Hoek.

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Boeddhisme, Zen
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk