De Birmese president Thein Sein zal er alles aan doen om de orde in het westen van Birma te herstellen. Deze week raakten opnieuw moslims en boeddhisten met elkaar slaags en vielen er tientallen doden, werden honderden huizen in brand gestoken en sloegen duizenden mensen op de vlucht.
De problemen spelen zich af in Rakhine, waar de ongeveer 800.000 stateloze en uit Bangladesh afkomstige Rohingya-moslims wonen. De autochtone boeddhistische bevolking is fel gekant tegen de aanwezigheid van de moslims. Ze worden beschimpt en vernederd en buitengesloten. In juni kwam het al tot een uitbarsting tussen beide groepen, toen drie moslim mannen een jonge boeddhistische vrouw verkrachtten en vermoordden. Toen kwamen naar schatting 78 mensen om het leven, brandden er complete dorpen af en vluchtten tegen de honderdduizend moslims naar het grensgebied met Bangladesh.
Het Birmese leger wordt ervan verdacht de kant van de boeddhisten te hebben gekozen en het geweld aan te wakkeren. Thein Sein zegt dat mensen en groeperingen achter de schermen bezig zijn om het conflict tussen beide groepen te stimuleren. Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon noemt het sektarisch geweld in Birma diep verontrustend. ‘Aanvallen op burgers, gerichte bedreigingen en extremistische retoriek moeten worden gestopt. Als dit niet gebeurt kan de sociale orde in Birma ernstig worden beschadigd.’
Human Rights Watch maakt melding van de vernietiging van een gebied waar de Rohingya moslims wonen. Volgens satellietbeelden is een woongebied in een dag tijd grotendeels met de grond gelijk gemaakt.
Meer dan 800 huizen en woonboten zijn volgens Human Rights Watch in brand gestoken en er zijn twee doden gevallen. De vernielingen vonden plaats in Kyaukpyu waar veel Rohingya-moslims wonen. Het is een van de brandhaarden waar de afgelopen dagen gevechten uitbraken tussen moslims en boeddhisten.
Het is niet goed mogelijk om een juist beeld te krijgen van de aard van de ongeregeldheden in dat gebied. Verschillende bronnen noemen diverse cijfers en aantallen.
Bron: UPI, CNN, Human Rights Watch. Update 27 oktober 11.27 uur.
Paul van Buuren zegt
Ik vind het tamelijk pijnlijk dat dit wordt afgeschilderd als Moslims versus Boeddhisten. De Rohingya zijn al jaren, vele jaren, het kind van de rekening in Birma. Het labeltje moslims versus boeddhisten doet geen recht aan de complexiteit van de situatie. http://en.wikipedia.org/wiki/Rohingya_people#Human_rights_violations_and_refugees