Op twee en drie augustus 2017 geeft de 42e Sakya Trizin Ratna Vajra rinpoche in Den Haag de grote machtiging van Vajrayogini.

Vajrayogini is een vrouwelijke Boeddha. Vajrayogini wordt vaak beschreven met de toenaam sarvabuddhadakini: de dakini die de essentie van alle boeddha’s is. De beoefening van Vajrayogini werd oorspronkelijk door Vajradhara onderwezen. Hij legde deze uit binnen de leringen van de tantra van Chakrasamvara. De beoefening van Vajrayogini behoort tot de anuttarayogatantra, de hoogste tantrische klasse, en bevat methodes om dagelijkse wereldse ervaringen, als ook het proces van sterven, om te zetten in het spirituele pad om verlichting te bereiken.

De 42e Sakya Trizin Ratna Vajra Rinpoche, de oudste zoon van de 41e Sakya Trizin, wordt beschouwd als een van de hoogst gekwalificeerde lijnmeesters van het Tibetaans boeddhisme. Rinpoche is bekend om zijn eruditie en de duidelijkheid van zijn leringen. Hij behoort tot de prestigieuze Sakya Khön familie, waarin opeenvolgende generaties een ononderbroken lijn van uitstekende meesters hebben voortgebracht.

Een machtiging of initiatie is een ritueel dat je veel in Vajrayana boeddhisme ziet. Het Tibetaanse woord ‘wang’ betekent letterlijk kracht. Tijdens de initiatie geeft de leraar de kracht van (de mandala van) de godheid van die specifieke initiatie direct door aan de student. Zonder initiatie is de beoefening die daar op volgt niet (zo) effectief. Bij de initiatie neemt de student samaya’s aan: geloften die de band met de leraar versterken. Een leken-student legt zich bv. toe op het ontwikkelen van mededogen, wijsheid, het bijdragen aan het welzijn van alle levende wezens en de dagelijkse beoefening van de sadhana, de bijbehorende meditatie.

Bij deze initiatie van Vajrayogini worden twee versies van de meditatie-tekst gegeven, waarvan de kortste tien minuten duurt.

Zaal: Soefi centrum, Anna Paulownastraat 78, 2518 BJ Den Haag.
Programma: Machtiging in het Engels met aansluitende vertaling in het Nederlands.
Woensdag 2 augustus 14:30 – 18:00 uur welkomst-ceremonie en machtiging van Vajrayogini.
Donderdag 3 augustus 14:30 – 18:00 uur voortzetting van de machtiging van Vajrayogini.
Meer informatie: Tibetaans boeddhistisch centrum Sakya Thegchen Ling, Laan van Meerdervoort 200A, 2517 BJ Den Haag, www.sakya.nl

 

 

Categorieën: Boeddhisme, Nieuws, Tibetaans boeddhisme
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu