Voor zover bekend doen voor het eerst in de geschiedenis de belangrijkste religieuze leiders gezamenlijk een oproep aan de wereldbevolking zich te verenigen en over de grenzen van religies heen vriendschappen aan te gaan. De videoboodschap is  vanmiddag om drie uur in Londen gepresenteerd.

Doel van de oproep is de sociale spanningen over de hele wereld te verminderen en persoonlijk contact tussen mensen te bevorderen. De Dalai Lama deed al eerder zo’n oproep, richting moslims en boeddhisten. Een van de initiatiefnemers van het project is Mark Woerde van reclamebureau Havas Lemz. Hij kwam eerder op het gebeid van mensenrechten in de publiciteit met de zogeheten Sweetie campagne voor Terres des Hommes, waarmee webcam kinderseks werd aangepakt.

De idee achter de actie is het wegnemen van negatieve vooroordelen die gelovigen over elkaar hebben. ‘Dat negativisme wilden wij doorbreken door de leiders van de bekendste geloofsgemeenschappen een voorbeeld te laten stellen’, stelt de organisatie, het Elijah Interfaith Institute dat begrijp tussen religies onderling bevordert.

De oproep komt van in totaal veertien religieuze leiders als paus Franciscus, grootmoefti Shawki Allam van Egypte, opperrabbijn Jonathan Sacks, de Dalai Lama en de oecumenische Patriarch Bartholomew I, Sri Sri Ravi Shankar. De video is uitgebracht in zestien talen. Op landelijk en regionaal niveau is er voor de plaatselijke voorgangers een toolkit gemaakt die gebruikt kan worden en handvatten aanreikt voor het maken van vriendschappen en het organiseren van onderling meer vertrouwen.

In de video boodschap benadrukt grootmoefti Shawki Allam de focus niet op verschillen tussen religieuze groepen te leggen maar de rijkdom daarvan erkennen. Andere geestelijke leiders, zoals Paus Franciscus en rabbijn Abraham Skorka,  stellen dat hun religieuze ervaringen zijn verrijkt door hun vriendschap tussen geloven.

 

Omslagfoto Pixabay.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Religieuze wereldleiders – over de grenzen van religies heen vriendschappen aangaan

 1. WAM van Loenen schreef:

  Mooie actie van deze wereldleiders. Ze doen de oproep aan de wereldbevolking. Maar een oproep aan collega wereldleiders die op dit punt veel te leren hebben zal meer effect- en voorbeeldfunctie hebben t.a.v. verdraagzaamheid.

 2. Ujukarin schreef:

  De geloofwaardigheid zou groter worden als ze
  a] Voorzover ze echt wat te zeggen hebben binnen de hele eigen traditie, wat zouden doen om de extremisten aldaar aan te pakken.
  b] Voorzover ze dat niet hebben, de toon iets te matigen.
  Voortbordurend op a] en dan vooral voor de aan Dharma verwante tradities: de Dalai Lama is er niet in geslaagd geweld rond de Shugden-debatten te stoppen, en evenmin dat tussen de rivaliserende Karmapa tradities. En heeft (helaas) geen zeggenschap over groepen moorddadige monnikken in o.a. Myanmar en Sri Lanka, die moslims/christenen/hindoes over de kling (laten) jagen uit naam van ‘de veiligheid en rechten van de boeddhisten’.
  Ravi Shankar, klinkt als een sympathiek leraar, heeft geen moeite gedaan c.q. invloed op de ‘Hindutva’ nationalisten gelieerd aan de huidige Indiase regering. Welke moslims/christenen/boeddhisten over de kling (laten) jagen uit naam van ‘de veiligheid en rechten van de hindoes’ omdat ‘India nu eenmaal alleen voor de hindoes is’….

  With folded palms,

Menu