Er is nu toch weer twijfel onder deskundigen of de boeddha sculpture de Iron Man zo’n duizend jaar geleden is gemaakt. Geschat wordt dat het vierentwintig centimeter hoge beeldje ergens in de twintigste eeuw is vervaardigd. Mogelijk wel van steen uit een meteoriet, zoals eerder is beweerd.
Ook de bewering dat het beeldje eind jaren dertig van de vorige eeuw vanuit Tibet door de nazi’s naar Hitler Duitsland zou zijn gebracht, staat op losse schroeven. De swastika (door de nazi’s veranderd in een hakenkruis door de pootjes van richting te laten veranderen) op de sculpture zou de belangstelling van de nazi’s hebben gewekt.
Volgens deskundige Achim Bayer zijn dertien kenmerken op de Iron Man door deskundigen aan te merken als pseudo Tibetaans. Het gaat om de kenmerken van de schoenen, broek en positionering van de hand, evenals het feit dat de Boeddha hier een volle baard heeft, dat haaks staat op de afbeeldingen in de Tibetaanse en Mongoolse kunst, zo’n duizend jaar geleden. Daarmee komen de conclusies van Duitse wetenschappers, onder wie de geoloog Elmar Buchner, van vorige maand in een dubieus daglicht te staan. Ze constateerden dat het beeld waarschijnlijk in de elfde eeuw in de pre boeddhist bon cultuur was vervaardigd.
Het was diezelfde Buchner die de theorie ontwikkelde dat in de late jaren dertig van de vorige eeuw de nazi etnoloog Ernst Schäfer, die een SS-expeditie naar Tibet leidde, het beeld naar Duitsland bracht. Maar de Duitse historicus Isrun Engelhardt, die de reis van Schäfer analyseerde, zegt dat het beeld op geen enkele lijst van geroofde kunst door de nazi’s voorkomt. Terwijl dat in die tijd wel gewoonte was.
Buchner zegt nu dat hij en zijn team er helemaal niet op uit waren om het beeld te dateren. Het enige doel was om het materiaal te achterhalen waaruit het beeldje is gesneden. Die herkomst blijft overeind: het is afkomstig uit de Chinga meteoriet die vijftienduizend jaar geleden op de aarde plofte.