De Pauselijke Raad voor interreligieuze dialoog heeft haar jaarlijkse boodschap aan de wereldwijde boeddhistische gemeenschap ter gelegenheid van Vesak, de herdenking van Boeddha’s verjaardag, afgegeven.

‘Jezus Christus en de Boeddha waren voorstanders van geweldloosheid en vredestichters. Christenen en boeddhisten: samen wandelend op de weg van geweldloosheid. Hoewel we de uniciteit van onze twee godsdiensten erkennen, waarnaar we ons blijven inzetten, zijn we het er over eens dat geweld voortkomt uit het menselijk hart, en dat persoonlijke kwaden tot structurele kwaden leiden. ‘

‘We gaan voort in een gemeenschappelijke onderneming: een studie naar de oorzaken van geweld: om te leren van onze respectieve volgelingen ter bestrijding van kwaad in hun hart; het bevrijden van zowel de slachtoffers als de daders van geweld en kwaad; het kwaad om te vormen in de harten en geesten van allen, met name kinderen, om met liefde te leven in vrede met iedereen en met het milieu; om te leren dat er geen vrede is zonder gerechtigheid, en er geen rechtvaardigheid zonder vergeving is; mensen uit te nodigen om samen te werken bij het voorkomen van conflicten en wederopbouw van gebroken samenlevingen; om haat door en in de media te voorkomen en te bestrijden.’

Bron persdienst Vaticaan. De boodschap is door de redactie ingekort.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Categorieën: Nieuws Tags: dialoog, kwaad, opbouw, vrede en vrienschap 

1 reactie op ‘Geen vrede zonder rechtvaardigheid’

 1. Ujukarin schreef:

  Da’s heel mooi zo’n olijftak maar deze fraaie religieuze organisatie heeft ook heel wat stromingen onder de vleugels die alles behalve tolerant zijn. Zoals deze.

  https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/sint-pius-x-geloven-als-in-1962~a7c94afd/

  Helaas hebben ‘wij’ boeddhisten dat ook, denk aan de hier regelmatig figurerende ‘Buddhanazis’ in Myanmar en Sri Lanka die alles wat niet in hun etnische straatje past het (ei)land uit willen.
  Er is dus binnen alle religies nog veel werk te verrichten ;-)

  With folded palms,

Menu