Vorig weekeinde, op 24, 25 en 26 februari vond in boeddhistisch centrum Adhistana in Coddington, Engeland, speciaal voor jonge boeddhisten het facilitators weekend plaats. Het hele weekeinde stond in het thema van uitwisseling van kennis en kunde van teams van Triratna die activiteiten voor jonge boeddhisten organiseren. Met het delen van ervaringen, kennis en kunde kunnen we leren van elkaar om de jonge sangha nog levendiger te maken. Het team Triratna Young Buddhists Nederland was ook aanwezig. Marieke de Groot doet verslag.

Op vrijdagmiddag druppelden de deelnemers binnen in Adhistana, het boeddhistisch centrum midden in het glooiend groene landschap. Er vonden filmachtige omhelzingen plaats waarbij men als het ware in slow motion op elkaar afrende. Dit facilitators weekend is een jaarlijks evenement en het werd mij al gauw duidelijk dat we echt onderdeel zijn van een internationaal netwerk. Velen kennen elkaar al en meteen is er vriendschappelijke sfeer. We zijn onderdeel van iets veel groters en dat is erg inspirerend en motiverend.

Het weekeinde werd afgetrapt met een lekker veganistisch diner en vervolgens een bijeenkomst in de meditatieruimte. Met vijfenvijftig deelnemers vanuit heel Europa werd gezongen tijdens een drievoudige puja en gemediteerd. De volgende dag konden de workshops beginnen. Ieder team had er een voorbereid om te delen met de anderen. Er was te kiezen uit thema’s zoals het opbouwen van een sangha, het organiseren van een retraite, communicatie en publiciteit, good livelihood, een groep voor jongeren onder de 25 opstarten en nog meer. Samenvattingen van de workshops en de leringen worden achteraf met elkaar online gedeeld en zo wordt een berg ervaringen en kennis gedigitaliseerd voor toekomstig gebruik.

Ook was er ruimte voor uitwisseling waarbij ieder team de uitdagingen waar tegenaan gelopen wordt met een aantal andere teams kon bespreken. Meteen ontstaat er een trein van ideeën, inspiratie en succesverhalen van anderen. Erg behulpzaam wanneer je zelf als team net gestart bent.

Onze groep, Young Buddhists Nederland is bijna een jaar geleden gestart en wij beginnen inmiddels met het opstellen van activiteiten voor andere jongeren door heel Nederland. Dit weekeinde heeft ons een enorme boost gegeven. We gaan internationaal ook samenwerken met jonge boeddhisten in Berlijn en het Duitse Essen, dus dat belooft mooie dingen voor de toekomst!

Voor meer informatie volg je onze Facebookpagina. Foto’s Marieke de Groot.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu