In de Byodoin tempel in Kyoto (Japan) mag het publiek deze dagen een eerste glimp opvangen van de eeuwenoude en kostbare ‘Nissokan-zu’ panelen. De oorspronkelijke taferelen, die een vorm van meditatie voorstellen en dateren uit de Heianperiode (794-1185) zijn geschilderd op enorme deurpanelen. Vanaf veertien december zijn de werken te zien in het tempelmuseum Hoshokan.

Sinds de oprichting van de tempel in de elfde eeuw heeft slecht een kleine groep mensen toegang gehad tot deze afbeeldingen. Op de linker deur is een afbeelding van de ondergaande zon te zien. Op de rechter zijn een boeddhistische tempel en bergen waar te nemen. Oorspronkelijk stond er voor de deuren een beeld van Boeddha Amitabha, de belangrijkste afbeelding in de Byodoin tempel.

‘Nissokan’ is een training in ascese waarbij het afbeelden van een lege hemel in confrontatie met de ondergaande zon het object is. In de tempel zijn nog tien andere werken te zien, maar deze zijn door de tand des tijd ernstig in kwaliteit aangetast en in depot gezet. De Nissokan-zu is wel redelijk goed bewaard en in de tempel, in de Phoenixhal, gebleven.

Bron tempel

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk