Voor het tweede jaar op rij zijn Chinese veiligheidstroepen ingezet om bezoekers van een groot religieus festival in het Tibetaans Kumbum klooster in de provincie Qinghai in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) te intimideren. Het kleurrijke festival, genaamd Chotrul Mönlam, wordt elk jaar gehouden. Onder andere sculpturen van boter worden getoond.

Bronnen zeggen tegen Radio Free Asia dat de Chinese regering op elf februari een groot aantal geüniformeerde paramilitaire politiemensen naar Kumbum stuurde. Tibetaanse pelgrims en Tibetanen die in het gebied wonen voelen zich daar ongemakkelijk bij en zeggen angstig te worden door wat zij voelen de intimidatie van China.

Chinese bezoekers betalen 100 yuan ($14.54) voor tickets en mogen direct het festival bezoeken terwijl Tibetaanse pelgrims op de weg naar het klooster worden vastgehouden en in lange rijen moeten wachten. Soortgelijke scènes vonden ook vorig jaar plaats, zeggen bronnen.

Boeddhistische kloosters in de Tibetaanse regio’s van China doen er veel aan om niet alleen religie maar Tibetaanse culturele waarden uit te dragen. De jaarlijkse openbare bijeenkomsten in de kloosters zijn de afgelopen jaren sterk in omvang toegenomen. Duizenden Tibetanen proberen zo hun nationale identiteit te bewaren onder het Chinese regiem.

Bron RFA

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk