Het Tibetaanse parlement in ballingschap heeft dinsdag in een brief aan de Verenigde Naties gevraagd haar betrokkenheid bij de kwestie Tibet te bevestigen en de dialoog tussen China en de vertegenwoordigers van de Tibetaanse regering-in-ballingschap over de toekomst van Tibet te laten hervatten.
In een brief aan de VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zegt het parlement dat de situatie in Tibet nog steeds alarmerend en grimmig is, ondanks de beweringen van China dat het Tibet heeft bevrijd en ontwikkeld gedurende de afgelopen zesenzestig jaar.
Sinds 2009 hebben zeker 145 Tibetanen in Tibet hun toevlucht genomen tot zelfverbranding uit protest tegen de Chinese overheersing in Tibet. Het parlement zegt optimistisch te zijn over de hervatting van de dialoog met China en een resolutie daarover gedurende de ambtstermijn van deze secretaris-generaal. De algemene vergadering van de VN heeft drie resoluties aangenomen over Tibet, de laatste was op 18 december 1965.
De Dalai Lama vluchtte uit Tibet na een mislukte opstand tegen de Chinese communistische overheersing in 1959. De dialogen tussen China en de Tibetaanse regering-in-ballingschap liggen al sinds 2010 stil. De Dalai Lama zegt voorstander te zijn van een beperkte autonomie voor Tibet. China noemt hem een wolf in monnikspij die een volledige autonomie van Tibet voorstaat.