Ongelovigen zijn wereldwijd doelwit van geweld en uitsluiting. Dit blijkt uit het internationale Freedom of Thought Report 2016 dat vandaag verschijnt. In 59 landen zijn ongelovigen strafbaar en in 13 landen krijgen ze zelfs de doodstraf. De beperkte blik op religieuze vrijheid leidt tot uitsluiting van humanisten, atheïsten en ongelovigen; hun mensenrechten worden niet beschermd.
Hoewel de situatie in Nederland voor ongelovigen gunstig is ten opzichte van andere landen maakt Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, zich zorgen over de individuele vrijheid om te geloven of niet te geloven binnen bijvoorbeeld moslim gemeenschappen. “Ex-moslims houden hun vrije gedachten vaak verborgen voor familie en vrienden. De sociale en culturele druk binnen conservatieve families is te groot. Het uitspreken van wat je werkelijk gelooft of niet gelooft is gevaarlijk.”
Het aantal ongelovigen in de wereld groeit; religieuze agressie tegen hen ook. Humanisten, atheïsten en vrijdenkers riskeren discriminatie, geweld, gevangenis- of zelfs de doodstraf. Godslastering en afvalligheid zijn strafbaar in 59 landen. In 22 landen riskeer je gevangenisstraf en in 13, vooral streng-islamitische landen, zelfs de doodstraf als je openlijk niet gelooft. Blasfemiewetten worden vaak gebruikt om ‘afvalligen’ aan te pakken. Sociaal leidt afvalligheid – ook in Nederland – tot verstoting en geweld.
Religiekritiek
Ook in asielzoekerscentra in Nederland is het niet makkelijk om ongelovig te zijn. Vrijdenkers uit Syrië, Bangladesh, Pakistan en Afghanistan die daar op grond van religiekritiek wonen, kunnen hun opvattingen niet vrij uiten. Over hun situatie heeft omroep HUMAN en het Humanistisch Verbond de documentaire ‘Ongelovig. Vrijdenkers op de vlucht’ gemaakt die op 13 december om 22:55 uur (NPO2) wordt uitgezonden. Het Humanistisch Verbond zet zich actief in voor deze groep ex-moslims en vrijdenkers.
Op 6 december presenteert de International Humanist and Ethical Union (IHEU) het Freedom of Thought Report 2016 in het Europese Parlement . het Humanistisch Verbond wordt daar, als lid van de IHEU, vertegenwoordigd door Boris van der Ham en Fauzia Illyas, ervaringsdeskundige en oprichter van the Atheist and Agnostic Alliance of Pakistan.
Op 13 december presenteert Boris van der Ham het Freedom of Thought Report 2016 aan de Mensenrechtenambassadeur en de Tweede Kamer in Den Haag. Dit in gezelschap van de ongelovige vluchtelingen uit de documentaire. Zij geven een statement over de bedreiging van ongelovigen in hun land en hun positie in de Nederlandse samenleving.
Foto omslag: de ongelovigen Fauzia en Syed.
Piet Nusteleijn zegt
Wanneer je uitgaat van het feit dat “geloven” en “denken” hetzelfde zijn, bestaan er geen ongelovige mensen. Zó kunnen ze geen doelwit worden van geweld en uitsluiting.
Gelovige mensen in de betekenis van “aanhangers van een religie” kunnen problemen ervaren, wanneer ze in aanraking komen met mensen die op een aantal vlakken een andere mening hebben. Ze kunnen in twijfel gebracht worden. Vrijdenken…
Is dit een mensenrecht? Wordt de vrijheid van denken erkend door de Verenigde Naties? Misschien moet eerst vastgesteld worden dat geloven en denken feitelijk hetzelfde zijn. Dan weet je dat je geen “andersdenkenden” kan gaan uitsluiten. Daar is toch geen beginnen aan. Het hoeft ook niet.