De Thaise regering moet verdere executies stopzetten en haar de facto moratorium op het gebruik van de doodstraf publiekelijk hervatten, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De Thaise autoriteiten voerden op 18 juni 2018 de eerste executie in het overwegend boeddhistische Thailand uit sinds augustus 2009 Een 26-jarige man werd met dodelijke injectie geëxecuteerd.

Brad Adams, directeur Azië van de organisatie, zegt dat de hervatting van de doodstraf in Thailand een grote tegenslag voor de mensenrechten betekent. En dat de  Thaise regering gedane beloften over het afschaffen van de doodstraf schendt.

Het verantwoordelijk ministerie verklaarde dat de executie van Theerasak Longji, die zes jaar geleden schuldig werd bevonden aan moord met verzwarende omstandigheden, het standpunt van Thailand weerspiegelt dat “zich richt op de bescherming van de samenleving, in plaats van op de rechten en vrijheden van overtreders,” en een waarschuwingssignaal afgeeft dat ernstige misdaden streng zullen worden bestraft. Het besluit maakt een einde aan het de facto moratorium op terechtstellingen dat Thailand de afgelopen negen jaar had ingesteld en dat is opgenomen in het nationale actieplan voor de mensenrechten.

Human Rights Watch is in alle landen en onder alle omstandigheden gekant tegen de doodstraf vanwege de inherente wreedheid ervan.

In Thailand zaten er in april 517 gevangenen (415 mannen en 102 vrouwen) in de dodencel. De meesten werden veroordeeld voor drugsgerelateerde overtredingen. Het lot van veel van deze mensen, die om omzetting van hun straf hebben gevraagd, staat nu volgens Human Rights Watch op het spel.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de landen voortdurend opgeroepen een moratorium op de doodstraf in te stellen, de praktijk geleidelijk aan te beperken en de overtredingen waarvoor de doodstraf zou kunnen worden opgelegd, te verminderen, allemaal met het oog op de uiteindelijke afschaffing ervan. Bovendien hebben het VN-Mensenrechtencomité en de VN-deskundige inzake onwettige moorden het gebruik van de doodstraf in drugszaken uitdrukkelijk veroordeeld.

Adams zegt dat de ondoeltreffendheid van de doodstraf in het bestrijden van misdaad duidelijk is. Voor deze wrede praktijk is er geen plaats in de moderne maatschappij. Thailand moet onmiddellijk een einde maken aan alle executies en de doodstraf voor eens en altijd afschaffen.

Bron:  Human Rights Watch

 

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk