Een delegatie van het bestuur van het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne bij Antwerpen reist momenteel een maand lang door India en bezoekt daar de voor boeddhisten bijzondere plaatsen. Ze treden als het ware in de voetsporen van de Boeddha.
Ze zagen de lijkverbrandingen op de oever van de Ganges, bezochten het Hertenpark in Sarnath, waar de Boeddha het dhammawiel in beweging zette en zijn eerste leerrede gaf na zijn verlichting , de vier Edele Waarheden. De groep mediteerde onder de Bodhiboom in Bodhgaya, de plek waar de Boeddha de verlichting bereikte.
In het Root Institute, een Tibetaans meditatiecentrum, namen de reizigers deel aan een voor hen inspirerende retraite met Tenzin Palmo. Deze non mediteerde twaalf jaar in een grot in de Himalaya en is bekend door het boek en de film over haar leven ‘Cave in the snow’. Ook bezochten de boeddhisten van Ehipassiko de grot waar de Boeddha voor zijn verlichting jarenlang mediteerde en een leven van ascese en zelfkastijding leidde in het gezelschap van vijf vrienden. En bezochten eveneens de plek waar de jonge vrouw Sujatha Siddartha (de latere historische Boeddha) uitgeput en uitgemergeld vond en hem melkrijst aanbood waardoor hij terug op krachten kwam en de middenweg ging bewandelen tussen extremen.
Vier leden van het gezelschap namen deel aan een retraite met de Tibetaanse lama Tenzin Zopa. Vijftien jaar geleden ging deze lama op zoek naar de reincarnatie van zijn meester Lama Konchog. Na drie jaar vond hij een kleine jongen in Tibet die als dusdanig werd erkend. Paul Van hooydonck van het centrum: ‘Het was bij deze lama Konchog dat ik twintig jaar geleden toevlucht nam in Kopan monastery, Kathmandu. Voor mezelf een heel bijzondere retraite dus.’
Eergisteren bezochten de Vlaamse boeddhisten de ‘Vulture peak’ (Gierentop) waar de Boeddha vaak verbleef en verschillende toespraken gaf, vastgelegd in de Pali canon.
Zes leden van het gezelschap reisden intussen verder richting Kushinagar, waar de Boeddha overleed. Paul: ‘Ikzelf ben teruggekeerd naar de plek die me het meest inspireert: Bodhgaya, het kloppend hart van de boeddhistische wereld. Urenlang zit ik onder de Bodhiboom. Me overgevend aan het hele gebeuren. Japanse monniken zitten roerloos in zazen. Tibetaanse monniken doen hun buigingen. Birmaanse monniken chanten in het Pali. Er hangt een sfeer van totale devotie en toewijding. Prachtig. Duizenden mensen wandelen rond de tempel die op de plaats staat waar de Boeddha ontwaakte. Wat een plek. Wat een belevenis. Onmogelijk om niet geinspireerd te worden hier.’