De Dalai Lama is juist een oplossing en geen obstakel voor het regelen van kwesties in het door China bezette Tibet. ‘Een leider is een belangrijk onderdeel voor het maken van een overeenkomst (met China). Er is zo’n leider, een groot leider in de persoon van de Dalai Lama, die gevolgd wordt door 99% van de Tibetanen,’ zo reageert de Tibetaanse premier-in-ballingschap Lobsang Sangay op een recente verklaring van de Chinese regering dat de ‘bestrijding van Dalai Lama topprioriteit heeft.’
De Dalai Lama is volgens Lobsang de persoon om ervoor te zorgen dat afspraken en regelingen worden nagekomen en uitgevoerd. ‘Het standpunt van de Chinese regering is verkeerd en zal dat blijven zolang China dit beleid handhaaft.’ De premier reageerde namens zijn regering op een verklaring van de communistische partijsecretaris van de Tibetaanse autonome regio, Wu Yingjie, zei dat de strijd tegen de ‘kliek van de Dalai Lama’ hoge prioriteit heeft evenals de uitvoering van etnische zaken om in een lange termijn missie de etnische eenheid te versterken.
Volgens media wil China ‘separatistische en subversieve’ activiteiten van monniken in Tibet de kop indrukken. Onlangs sprak de Dalai Lama in het Europees Parlement in Straatsburg en zei dat hij slechts ‘echte autonomie voor zijn vaderland’ beoogt. Mensenrechtengroeperingen zeggen dat China, dat Tibet in 1950 bezette, heeft geprobeerd de vrijheid van godsdienst en cultuur in Tibet uit te roeien. China verwerpt de kritiek, en zegt dat de bezetting een eind heeft gemaakt aan slavernij en juist ontwikkeling heeft gebracht.
In 1959 onderdrukte het Chinese leger op een gewelddadige wijze een opstand in Tibet. Duizenden boeddhistische kloosters werden aangevallen en vernietigd. Waarna de Dalai Lama het land uit vluchtte en zijn toevlucht zocht in India, gevolgd door veel van zijn aanhangers.
Bron BNN.