Op de 28ste conferentie van de World Fellowship of Buddhist (WFB) in Seoul, Zuid-Korea, die eind deze maand wordt gehouden, is een resolutie ingediend om de ‘dag van de volle maan’ in september (Binara Poya dag) tot internationale boeddhistische vrouwendag te benoemen. De resolutie werd ingediend door Senaka Weeraratna, die de Duitse Dharmaduta beweging vertegenwoordigt. Hij wil daarmee de rol en het historisch belang van vrouwen in de boeddhistische wereld benadrukken.
Volgens Weeraratna is de grondgedachte achter de resolutie te erkennen dat de boeddhistische beweging voor het erkennen van rechten van boeddhistische vrouwen een lange geschiedenis van wel 2500 jaar kent en begint bij de Boeddha zelf. De VN riep 8 maart uit tot internationale vrouwendag die al sinds 1977 wordt gevierd.
Sjoerd zegt
Een dag in het jaar dat boeddhistische vrouwen door hun leraren of medemonniken in hun lichamelijk en geestelijke integriteit en spiritualiteit nadrukkelijk wel gerespecteerd worden, lijkt mij prachtig.
Het hele jaar met deze respectvolle houding als mannelijke boeddhisten met vrouwen omgaan lijkt mij een veel beter plan.
De seksuele identiteit geen rol laten spelen in zo een houding in de omgang met elkaar en alle mensen die wij ontmoeten, lijkt mij het toppunt.
Daarvoor is nodig dat actief wordt ingegrepen op alle vormen van (seksuele en andere) uitbuiting en uitbating binnen de boeddhistische wereld, die nu nog common sense zijn, omdat personen die deze feiten plegen bescherming genieten van aanhangers of boven hen geplaatsten.
Ik hoop op en verlang naar de dag dat iedereen met respect en erkenning van elkaar met elkaar omgaat, ongeacht de spirituele, de religieuze overtuiging en nadrukkelijk ongeacht de seksuele indentiteit en de mate waarin die helder is voor onszelf en de ander.
De dag waarop niet langer de opvattingen uit het boeddhistische gedachtengoed gekapitaliseerd worden, maar enkel uit de bron van liefdevollevolle vriendelijkheid met elkaar gedeeld worden en onbelemmerd met alle mensen die daar interesse voor tonen.
Gezien alle publiciteit rond seksuele uitbuiting in Parijs (publicatie wetenschappelijk onderzoek van Marion Dapsance over de Rigpa organisatie) en BBC 1 uitzending afgelopen maandag (www.bbc.co.uk/programmes/b07w44r4)betreffende de Engelse tak van de Triratna organisatie, is helaas deze dag nog niet aangebroken.
Laten we als boeddhisten waar nodig grote schoonmaak houden en zo zorgen dat iedere volle maansdag een aandachtsdag van respect en liefdevolle omgang voor iedereen wordt.
Tokai
Sjoerd zegt
!!!