Mensenrechtengroepen hebben vandaag de Chinese autoriteiten opgeroepen af te zien van de sloop van een van’ s werelds grootste Tibetaanse boeddhistische instituten, het Larung Gar, ook wel bekend als Serthar, in Oost-Tibet (Sichuan). Ze vinden dat de sloop en verhuizing een poging is om religieuze vrijheden te beperken. Vorige week is met de sloop van woonruimten begonnen. De overheid wil dat het aantal nonnen en monniken- geschat op tienduizend, met de helft wordt teruggebracht.
De sloop maakt volgens International Campaign for Tibet (ICT) deel uit van een reeks beleidsmaatregelen die gericht zijn om de vrijheid van religie van Tibetaanse boeddhisten te beperken. Volgens ICT-president Matteo Mecacci is dit een ‘regressieve en gevaarlijke aanpak, gericht op het beheer en de controle van het Tibetaans boeddhisme en een huiveringwekkend signaal naar de buitenwereld over de druk op mensen die rustig hun godsdienst in de Volksrepubliek China willen beoefenen.’
Het instituut werd in 1980 opgericht in een onbewoonde vallei en is sindsdien uitgegroeid tot een van ’s werelds belangrijkste centra van het Tibetaans boeddhisme, met monniken, nonnen en studenten die wonen in kleine houten huizen, liggend op de hellingen rondom het complex. Stichter van Larung Gar, Khenpo Jigme Phuntsok, die stierf in 2004, stond bekend om een strenge focus op boeddhisme en het buiten de deur houden van politiek. Hij onderhield nauwe relaties met zowel de Chinese autoriteiten als ook de verbannen spirituele leider de Dalai Lama.
Bron BNN.
Klaas zegt
Marxistisch gesproken vormen monniken een niets-doende klasse in boeddhistische landen. Ze dragen niet bij aan de verbetering van de bestaansvoorwaarden – en op dat vlak mankeerde er nogal wat aan in Tibet. Is Tibet slechter af met 5000 monniken/nonnen minder? Wie zal het zeggen. Ze hoeven hun geloof niet af te zweren en kunnen gewoon werk zoeken. Onze middeleeuwse monniken bouwden ook dijken en bruggen. Daar hebben we heel wat aan te danken. Ik drink nog dagelijks een abdijbiertje. Dat heeft menigeen de pest bespaard.
Jos Lamon zegt
Kan je dat niet door de nonnen laten beslissen of ze non willen zijn of moeten de zo fantastische Chinezen dat in hun plaats beslissen.
Hebben de Chinezen last van de niets-doende klasse?
Heb eigenlijk nog geen positieve dingen gelezen over de Chinezen en hun veroveringslust.
kees moerbeek zegt
Alle Chinezen en ook die eerder geleefd hebben, Jos? Dat zijn er wel heel erg veel.
Klaas zegt
Jos, ik beschouw de inval van China in Tibet als een verwerpelijke, imperialistische interventie. Het Tibetaanse volk moet haar eigen lot kunnen bepalen. Maar dat betekent niet dat die inval alleen maar nadelen heeft. Er was een soort slavernij mbt de landarbeid en de kloosters waren deel van het staatsapparaat. In sommige streken was men verplicht een kind af te staan als monnik. Dus die vrijheid om al dan niet te kiezen voor een kloosterleven was altijd al betrekkelijk. Verder: mede door de ballingschap van de Dalai Lama etc. heeft het boeddhisme wereldwijd een impuls gekregen. Volgens de Boeddha is karma ondoorgrondelijk, gelijk de wegen des HEEREN in het christendom. Ontwikkelingen hebben soms een verborgen betekenis.