Meer dan 130 geleerden, ambtenaren en ontwikkelingsexperts uit meer dan dertig landen en regio’s wonen in Lhasa, de historische hoofdstad van Tibet, een door de Chinese regering georganiseerd forum over de ontwikkeling van Tibet bij. Volgens het staats gelieerde China.org zijn de deelnemers zeer onder de indruk van de wijzigingen die Tibet heeft doorgemaakt in de afgelopen paar jaar. De conferentie duurt tot zaterdag.
De wetenschappers die geïnteresseerd zijn in Tibetaanse cultuur zijn, reizen in een konvooi van bussen door Tibet. Volgens China.org is Albert Ettinger, een Duits geleerde, zeer geïmponeerd door wat hij zag. ‘Degenen die vaak kranten uit westerse landen gelezen zouden zeker geschokt zijn door wat ze hier zien. Ik heb boeken in het Frans en Duits gelezen en ik denk dat de auteurs de spreekbuizen zijn van de Dalai Lama. De auteurs zeggen dat Tibetanen leven als in gevangenissen. Ze negeren de economische ontwikkeling van Tibet, maar wie hier komt zal merken dat het vervoer in Lhasa goed ontwikkeld is en de stadsplanning ook erg goed is.’ Professor Bonaventure Haruna van de Universiteit van Jos in Nigeria zegt ook blij te zien met de ontwikkeling in Tibet, zoals nieuwe infrastructuur en allerlei voorzieningen.
‘Ik heb Tibet nooit in zijn oorspronkelijke staat gezien. Liever zou ik zien dat dat Tibet op een moderne wijze groeit want iedereen houdt van comfort. Dus waarom moeten mensen verstoken blijven van voorzieningen die het leven comfortabel maken.’ Ook andere deelnemers laten zich gunstig uit over de economische ontwikkeling van Tibet.
David Monyae van het Confucius Instituut in Johannesburg, Zuid-Afrika, zegt dat het succes van het initiatief grotendeels afhangt van hoe China erin slaagt haar onderontwikkelde westelijke gebieden, zoals Tibet, in economisch opzicht te moderniseren. ‘Het is universeel dat er een conflict is tussen economische ontwikkelingen en het behoud van cultuur. China doet het goed. Dit is niet alleen een Chinees of Tibetaans verhaal, het speelt wereldwijd als we moderniseren en ook de cultuur willen behouden.’
De wetenschappers hebben waarschijnlijk geen gevangenissen en detentiecentra bezocht waar Tibetanen jarenlange celstraffen uitzitten en volgens mensenrechtenorganisaties worden gemarteld alleen maar omdat ze hun mening willen uiten of een foto van de Dalai Lama tonen. Een flink deel van de bossen op het Dak van de Wereld is gekapt en rivieren zijn vervuild door, wat China noemt, economische ontwikkelingen. Tibetaanse dorpen worden van de kaart geveegd omdat ze een toeristische ontwikkeling in de weg staan. In, wat China de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) noemt, is geen vrijheid van meningsuiting en onderwijs. Boeddhistische kloosters staat onder staatstoezicht.
Klaas zegt
Boeddhistische kloosters maakten deel uit van het staatsapparaat in het traditionele Tibet. En tradities hielden veel economische ontwikkelingen tegen. Niet vreemd dus dat monniken en kloosters nu het meest te verduren hebben. En verder hou ik mijn hart vast, als ik dit soort verslagen lees. En ik besef dat ik niet kan en moet oordelen over wat daar gebeurt.
Joop Ha Hoek zegt
Over mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en godsdienst moeten we wel zeker een mening hebben en daar voor opkomen. Zeker wij in het vrije Westen.
Vanessa zegt
En zeker omdat regeringen een oogje toeknijpen om hun handelsrelatie met China niet te beschadigen. Als wij ons dan ook onthouden van een mening en deze niet uitspreken wie komt er dan nog op voor Tibet?
Kees moerbeek zegt
Vanessa, dat zal niet snel gebeuren. De Tibet-lobby is omvangrijk en invloedrijk. Meer volkeren zitten in de knel en om verschillende redenen. Hadden zij maar een Dalai Lama en Richard Gere :-(
http://www.ad.nl/binnenland/330-miljoen-inwoners-india-bedreigd-door-extreme-droogte~a93be373/
http://www.volkskrant.nl/kijkverder/VK300514Droogte
http://giro555.nl/hulporganisaties-hebben-toenemende-zorgen-over-droogte-ethiopie/