Om een eind te maken aan een impasse tussen justitieautoriteiten en boeddhistische monniken in de uitgestrekte Dhammakaya tempel Pathum Thani in Bangkok, heeft de Thaise eerste minister Prayuth Chan-ocha de van corruptie en witwassen verdachte abt Phra Dhammachayo aangespoord zich over te geven. Als je niks te verbergen hebt hoef je je ook niet te verstoppen, luidde de boodschap van de president. De autoriteiten hebben maatregelen genomen om te voorkomen dat de verdachte het land uitvlucht.
De 72-jarige abt houdt zich schuil- en onttrekt zich aan arrestatie in het tempelcomplex. Een paar dagen geleden doorzochten politiemensen de tempel maar vonden de verdachte niet. Duizenden volgelingen en monniken van de tempel hebben het terrein met voertuigen en laadschoppen afgezet, zodat de politie niet het terrein op kan met auto’s. Volgelingen schermen de abt af met een menselijk schild, de politie trok zich vorige week donderdag terug uit de tempel om gewelddadige botsingen te voorkomen.
De autoriteiten willen de verdachte per se arresteren om hem te laten vervolgen. Omdat de abt weigert zich vrijwillig aan de politie over te geven is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.
Volgens de Thaise krant The Nation is de abt betrokken bij verduistering van miljarden baht van de coöperatie Klongchan Credit Union. Maar zijn aanhangers beweren dat het onderzoek een samenzwering is om de reputatie van de tempel te besmeuren. Phra Dhammachayo en zijn stichting worden beschuldigd van het ontvangen meer dan 39,7 miljoen dollar in cheques van Supachai Srisupa-aksorn, een voormalig chef van de coöperatie. Supachai zit gevangen voor een andere verduisteringszaak.
ananda zegt
Zo eenvoudig is het. Wie niets te verbergen heeft hoeft zich inderdaad niet te verbergen …voor wie veel te verbergen heeft is het toneelstukje van de abt en zijn fanatieke volgelingen natuurlijk de enige mogelijkheid. Hopelijk komt er snel een einde aan deze groteske Boeddhistische soap opera met slechte acteurs en een slecht scenario.
Lp Sander Khemadhammo zegt
Voor meer informatie over deze casus raad ik aan de volgende website raad te plegen:
http://Www.dhammakayauncovered.com
Het is in de Thaise wet toegestaan om monniken op te pakken en in de gevangenis op te sluiten. Als dit gebeurt, wordt de monnik verplicht uit te treden. Dit komt zeker voor in Thailand, zoals in het geval van Phra Phimontham, die de meditatiemethode van Mahasi Sayadaw in Thailand heeft geïntroduceerd. Tijdens de Koude Oorlog werd hij ervan beschuldigd een communist te zijn, en werd hij gedwongen uit te treden en in de gevangenis opgesloten. Na zes jaar bleken de beschuldigingen niet te kloppen en werd hij vrijgelaten. Dergelijke voorvallen zijn in Thailand niet vreemd.
Voor alle duidelijkheid moet vermeld worden dat de rechtszaak tegen Luang Pho Dhammajayo nog niet is aangevangen,en dat het hier slechts een DAGVAARDING betreft. Alhoewel het in de Thaise wet is toegestaan een dagvaarding uit te reiken aan de beschuldigde in zijn woonplaats, staat de DSI erop dat de abt de dagvaarding komt ophalen op een externe locatie. De tempel vermoedt dat er sprake is van vuil spel en dat geprobeerd zal worden om de abt om te brengen. De tempel kan dit ‘vuil spel’ echter niet bij de naam noemen, aangezien een dergelijke beschuldiging strafbaar is onder de huidige wetgeving van de Thaise junta.
Wat Phra Dhammakaya is een grote tempel met een groot gevolg, en is daarom een doorn in het oog van de Thaise junta, die vreest dat de tempel politiek tegen het huidige bewind is gekeerd. Gisteren heeft de tempel een persverklaring afgelegd dat ze pas bereid zijn de abt op een externe locatie de dagvaarding te laten ontvangen als de regering bereid is zich aan de wetten van een democratie te houden, zoals verkiezingen en een correcte scheiding van de wetgevende,uitvoerende en rechterlijke macht.
De casus van het witwassen van geld is overigens reeds behandeld geweest door de rechtbank en de Thaise overheidsinstantie die witwassen onderzoekt, en in beide gevallen werd er geen bewijs gevonden, omdat de tempel duidelijk kon aantonen wat er met alle donaties was gebeurd. De DSI heeft de zaak echter heropend.
Om al deze redenen hebben een aantal journalisten de casus van Luang Pho Dhammajayo, en ook de casus van de nominatie van het hoofd van de Sangha, omschreven als een ‘proxy war’. Het werkelijke conflict dat hier gevochten wordt, is een conflict tussen figuren in de Thaise politiek. Sommigen willen een nieuwe democratische regering, anderen willen het houden bij de status quo. En bovendien: sommigen willen dat de kroonprins aan de macht komt, anderen de prinses. En zo wordt de Sangha zoals zo vaak het dupe van wat eigenlijk een probleem is dat politiek moet worden opgelost.
Joop Ha Hoek zegt
Je hebt al eerder deze reactie geplaatst, meen ik. De man is nog alleen maar verdacht maar gedraagt zich volgens de autoriteiten ook verdacht door zich te verstoppen voor de wet. Dus hij zou er volgens hen verstandig aan doen zich over te geven en zijn proces af te wachten. Monniken zijn niet heilig, ook maar gewone mensen waarvan het gedrag getoetst moet kunnen worden. Toch.