Bij het meldpunt seksueel misbruik boeddhistische gemeenschap (meldpunt BG) zijn in de eerste vijf maanden van het bestaan zes meldingen binnen gekomen. De slachtoffers zochten met name in de eerste periode na de oprichting contact met het meldpunt. Het meldpunt wil niets kwijt over de aard van de klachten, of de politie is ingeschakeld, een mogelijke relatie tussen student en leraar en het geslacht van de klagers. ‘Dat zou vanwege het geringe aantal klachten kunnen leiden naar de identiteit van de klagers en hun anonimiteit kunnen schaden,’ zegt Arda Gerkens van het meldpunt.
De melders hebben hun verhaal kunnen doen, hun melding is opgenomen en de mogelijkheden voor verdere hulp bij verschillende instanties zijn met hen besproken en in enkele gevallen georganiseerd. Gerkens noemt het aantal meldingen gering, had, zo zegt ze, naar aanleiding van berichten daarover in de pers, meer meldingen verwacht. Maar, zegt ze, dat er zo weinig meldingen zijn betekent niet dat misbruik in boeddhistische kringen niet voorkomt.
Dat er slechts een gering aantal meldingen is binnengekomen, betekent volgens Gerkens niet automatisch dat er weinig of geen seksueel misbruik voorkomt binnen de boeddhistische gemeenschap in Nederland. Wellicht voelen slachtoffers zich niet prettig bij een onafhankelijk, niet-boeddhistisch meldpunt of hebben zij überhaupt niet de behoefte om melding te maken. Ook is het mogelijk dat het meldpunt nog niet bij voldoende mensen bekend is.
Op 2 november 2015 werd- onder andere naar aanleiding van het seksueel misbruik van studenten door de boeddhistische leraar Mettavihari, het meldpunt seksueel misbruik boeddhistische gemeenschap (Meldpunt BG) geopend. Bij Meldpunt BG kan seksueel misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen een boeddhistische context gemeld worden.
Mensen die hier zelf mee te maken hebben (gehad) of mensen die vermoeden dat iemand anders hier slachtoffer van is, kunnen online of telefonisch -zie www.meldpuntbg.nl vertrouwelijk een melding maken. Indien nodig worden melders verwezen naar de juiste instanties voor verdere hulp.
Meldpunt BG blijft slachtoffers en hun omgeving de mogelijkheid bieden hun verhaal te doen. Bij het meldpunt kunnen alle vormen van seksueel misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen een boeddhistische context in Nederland gemeld worden. Meldpunt BG is er voor betrokkenen bij alle verschillende stromingen en groeperingen binnen de boeddhistische gemeenschap in Nederland. Melders krijgen desgewenst advies over de mogelijkheden voor professionele hulp, lotgenotencontact en/of strafrechtelijke stappen.
Het meldpunt onderhoudt nauwe contacten met Slachtofferhulp Nederland, de politie en verschillende boeddhistische organisaties, zodat melders snel met deze instanties in contact kunnen worden gebracht. Hierbij vormt de behoefte van het slachtoffer altijd het uitgangspunt.
Gerben zegt
Elke zaak van misbruik is er natuurlijk één teveel, zeker op de schaal waar we de laatste twee jaar mee geconfronteerd zijn. We moeten doorgaan om die excessen te voorkomen door ze aan de kaak te stellen als het optreedt, vertrouwenspersonen, ethische codes en meldpunten in te stellen en vooral daadkrachtig op te treden als ongepast gedrag plaatsvindt.
Ik vind het in dat licht hoopvol dat het bij ‘slechts’ zes meldingen is gebleven. Er gebeuren veel goede dingen in ‘Boeddhistisch Nederland.’ Schandalen zijn gelukkig uitzonderingen en niet de regel.