De politie in Sri Lanka heeft gisteren de gezaghebbende monnik Uduwe Dhammaloka gearresteerd op verdenking van het illegaal houden van een baby-olifant bij zijn tempel. Volgens de monnik en voormalig parlementslid, die is voorgeleid aan een rechtbank en voorlopig tot 17 maart in hechtenis blijft, heeft hij het dier niet gevangen maar is het vrijwillig in de omgeving van de tempel gebleven. Hij zou het in 2014 hebben gevonden.
Wildlife ambtenaren zeggen dat het is uiterst zeldzaam om een verdwaalde babyolifant in het wild aan te treffen. Stropers doden meestal de moeder om de jongen te vangen die wel meer dan $70.000 kunnen opbrengen. Wilde olifanten worden beschouwd als staatseigendom en het vangen is een strafbaar feit dat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar oplevert. In Sri Lanka leven volgens een in augustus 2011 gehouden telling 7,379 olifanten in het wild, met inbegrip van ongeveer 1100 baby’s.
Het illegaal gevangen houden van een olifant is in strijd met strenge wetten die bescherming van olifanten moet garanderen in de voornamelijk boeddhistische natie. Olifanten worden in Sri Lanka als heilig beschouwd en het houden ervan is illegaal, hoewel veel mensen eigen olifanten wel houden en ze daarvoor een vergunning hebben. Het houden van deze getemde dieren wordt gezien als een symbool van rijkdom.