Gisteren zijn in het Japanse Kanagawa de onderhoudswerkzaamheden begonnen van de grote Boeddha van Kamakura. Het meer dan dertien meter hoge beeld krijgt een grote beurt. Het is de eerste grootschalige restauratie sinds de wat genoemd wordt grote Showa restauratie, van 1959 tot 1961.
Het bronzen beeld van de Amitabha boeddha, dat in Japan behoort tot nationaal erfgoed, is tot tien maart voor het publiek gesloten. Het staat in de omgeving van de Kotoku-in tempel, waar de Boeddha is vastgelegd als de belangrijkste afbeelding, Het bronzen beeld werd gegoten in de 13e eeuw. Een eerder houten versie, ook gebouwd in de 13e eeuw, werd vernietigd in een storm.
De onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd om roestvlekken te verwijderen. Ook wordt overwogen om maatregelen te nemen om het beeld aardschokvrij te maken.
Sjoerd Windemuller zegt
Het lijkt mij godsonmogelijk dat een bronzen boeddhabeeld ‘roestvlekken’ heeft.
Brons is een legering van voornamelijk koper en tin. Misschien toevoegingen van kleine hoeveelheden andere metalen, zoals goud of zilver of zink, maar ijzer lijkt mij uitgesloten.
kees moerbeek zegt
Ach ja, Sjoerd. In het alledaags taalgebruik heet oxidatie van metaal, en van corrosie ‘roest’. Fout, fout, driewerf fout natuurlijk. Maar hier ligt een taak voor een rechtgeaarde boeddhist: compassie hebben met al die ontketenden.
https://www.youtube.com/watch?v=DeJ1_JXfUmo
Godsonmogelijk is een heel raar woord, Sjoerd. Voor god is niks onmogelijk. Roestvlekken op een bronzen beeld of zelfs een marmeren beeld zijn kinderspel.
Sjoerd Windemuller zegt
Beste Kees,
Iedereen zijn specialisme. Metaalbewerking, metaallegeringen en metaalkennis is een andere discipline dan de Nederlandse taal.
Met andere woorden, schoenmaker houdt je bij je leest.
De verwering van de huid van brons, het patineren dat daarvoor kunstmatige verwering opwekt, is juist de bedoeling. Het beschermt het brons juist tegen corrosie.
Natuurlijke verwering door lucht en water, leidt in de loop van de tijd tot eenzelfde resultaat.
Denk eens aan al die prachtige eeuwenoude kerkklokken.
Ik ben vanuit mijn professionele interesse dus zeer geïnteresseerd wat er echt bedoeld wordt.
Taalkundige kommaneukerij is niet aan mij besteed, noch mijn bedoeling.
Nic Schrijver zegt
Het beeld ziet er zwart uit dan denk ik eerder aan zwavelverbindingen van luchtvervuiling.
Koperoxide is groen.
Sjoerd Windemuller zegt
Zwart kan worden bereikt met het aanbrengen van zwavellever.
Het toepassen van een (harde)waslaag na het patineren voor glans en verdieping van de kleur is gebruikelijk. De was werkt ook extra beschermend tegen agressieve weers-/luchtinvloeden.
kees moerbeek zegt
Dank je dat je me op mijn nummer zet: compassie in actie!
De specialist lijdt wat af.
https://www.youtube.com/watch?v=JWBXurDbnkM
Sjoerd Windemuller zegt
Beste Kees, je hebt een prachtig archief.