Wat is de betekenis van vijftien jaar boeddhistische radio? Die vraag stellen BOS radiomakers Sarah Marijnissen, Menno Bijleveld en Rob Gerritsen zich, nu de BOS eind dit jaar als zelfstandige omroep definitief stopt. In de laatste radio-uitzending van OBA Live schetsen zij morgenavond aan de hand van bijzondere fragmenten uit vijftien jaar BOS-radiogeschiedenis een beeld van de ontwikkeling van de boeddhistische radio, een beweging die niet los kan worden gezien van de maatschappelijke context.
De uitgevers van het Boeddhistisch Dagblad betreuren het verdwijnen van de boeddhistische radio in hoge mate. De interviews en documentaires werden gemaakt door uitstekende vakmensen, met liefde voor hun vak en aandacht voor het onderwerp. Radio is door de aard veel indringender dan televisie. Radio is mystiek, boeddhistische radio bijzonder. Hier past een woord van dank aan de mannen en vrouwen die mooie en inspirerende programma’s maakten. Chapeau. Moge het jullie goed gaan op jullie pad.
Op 28 januari 2001 vond de eerste radiouitzending van de kersverse Boeddhistische Omroep Stichting plaats. Mede-oprichter en jarenlang programmadirecteur van de BOS Babeth VanLoo zag de vorming van de Boeddhistische Omroep als een ‘sociale sculptuur’. Dat was geheel in de lijn van haar leermeester, de Duitse kunstenaar Joseph Beuys.
In de loop der jaren kwamen naast vele bekende en minder bekende boeddhisten en niet-boeddhisten, ook bekende Nederlanders aan het woord. Freek de Jonge vertelt in een fragment uit OBA Live waarom een vaste (huwelijks)relatie een substituut is voor de moederschoot. Cineast, Gouden Kalf-winnaar en Oscar-genomineerde Morgan Knibbe, maker van de indringende documentaire Those who feel the fire burning, betoogt dat het om zelfzuchtige economische redenen weghouden van vluchtelingen, puur op basis van het land waar ze geboren zijn, racistisch is.
Ook is er aandacht voor het werk van BOS radiomaker Jeanette Werkhoven. Zij overleed in 2013 en liet meer dan 300 radioprogramma’s na en een boek dat zij schreef met karmeliet, mysticus en wetenschapper Kees Waayman. Uit haar radio bijdragen is een interview met Tenzing Wangyal Rinpoche te horen, een van de toonaangevende boeddhistische leraren en een documentaire hoorspel over ontdekkingsreiziger en eerste Parijse boeddhist Alexandra David-Néel.